Barn deltog i stenkastning i Rinkeby: ”Aldrig sett något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Total kaos och katastrof, så beskriver polisinspektör Jonas Packalén helgens våldsamma upplopp runt om i landet. I ett uppmärksammat inlägg på Facebook vittnar han om hur minderåriga barn varit delaktiga i stenkastning mot polisen i Rinkeby.

– Hur ska vi hantera en sådan situation, ska vi slå en batong mot en tolvåring? undrar Jonas Packalén.

Ilska och uppgivenhet infinner sig i poliskåren efter påskhelgens våldsamma upplopp där 26 poliser skadades. I ett långt inlägg på sociala medier beskriver polisinspektör Jonas Packalén den press polisen utsattes för i Rinkeby, Linköping, Norrköping och Örebro.

– Jag har jobbat som polis i 16 år och har aldrig varit med om något liknande. Det här slår alla tidigare händelser, säger han.

Våldsamma upplopp i Sverige

Minderåriga angrep polis i Rinkeby

Jonas Packalén var på plats under fredagens oroligheter i Rinkeby. Till en början möttes polisen av resonliga människor men efter en stund vände situationen till att polisen angreps med stenar och bråte. Män, kvinnor och barn deltog.

– Det är en absurd situation, en tolvåring som kastar sten mot polisen.

Polisen kan vägra tillstånd till en allmän sammankomst med hänsyn till säkerheten. Felbedömde man säkerhetsläget?

– Lagstiftningen ser ut som den gör. Så länge det inte klassas som ett brott så ska tillstånd för demonstration beviljas, det är en grundlagsskyddad rättighet och polisen måste acceptera det.

Hör polisinspektören om vad han mötte vid upploppen i Rinkeby i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet