Debatt om skolan i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

ABC:s Maggan Benson ledde debatten om hur skolan ska bli bättre.

Debatten började med diskussionen om bristen på skolplatser för elever.

Karin Wanngård (S) började med att ifrågasätta alliansens planering av skolor till nybyggda områden.

Efter valet 2014 – ABC

– Uppenbarligen klarar ju inte alliansen av att planera ordentligt för Stockholms tillväxt. Det här är ju ett problem framförallt när vi pratar om elevers valfrihet. En av fem barn kommer inte in på den skola man väljer.

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) exemplifierar med Hammarby Sjöstad, där det saknades många skolplatser för de inflyttade.

– Det var ju inte bara stadens planering, utan även byggföretag och hela samhällsplaneringen trodde att det var 55-plus som skulle flytta in. I dag är det annorlunda, vilket vi i grunden är glada för. I dag har vi en stark planering för detta. Det som glöms bort av oppositionen är att vi har en mycket större befolkningstillväxt än vad någon visste om för fem år sedan.

”Vi är alla delaktiga”

Erik Slottner (KD) erkände att planeringen har varit dålig.

– Jag tror vi alla måste erkänna att vi är delaktiga i en dålig planering. Vi har gjort dåliga prognoser och planerat för dåligt för nya skolor. Men nu tar alliansen ett ansvar. Vi har en plan för hur skolplaneringen ska genomföras fram till 2040, sade han i debatten.

Miljöpartiets Åsa Lindhagen pekar på att alliansen har styrt i åtta år, och att det fortfarande saknas skolor.

– Det är ju ingen hemlighet att Stockholm växer, så man borde absolut ha kunna ha en mycket bättre planering, säger hon.

Frågan är vad oppositionen vill göra om den kommer till makten.

Stor utmaning

– Vi går till val på att vi lägger mer än 300 miljoner kronor direkt in i skolan, för vi vill ha mindre klasstorlekar, fler lärare och att man inte ska slås ut på grund familjernas ekonomi, säger Karin Wanngård.

– Nu när det är valrörelse säger ni att det är för lite och försent. Men ni har ju inte haft några konkreta förslag tidigare, säger Sten Nordin.

Skolborgarrådet Lotta Edholm framhåller att den stora utmaningen är hur man ska kunna rekrytera lärare och rektorer.

Se hela debatten här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet