En tonåring från Nyköping åtalas för mordförsök efter att ett flertal skott avlossats mot en lägenhetsdörr i Stockholm. Foto: SVT

15-årig Nyköpingsbo åtalas för mordförsök – ska ha skjutit med automatvapen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagens åtalades två 15-åriga pojkar för mordförsök efter två skjutningar i Stockholm i december. En av pojkarna är hemmahörande i Nyköping. 

Åtalet är det första efter de senaste månadernas våldsvåg i Stockholmsområdet och 15-åringarna misstänks för att den 28 december förra året ha skjutit mot en fastighet i Gubbängen vid två tillfällen.

De ska med automatvapen och pistol ha avlossat flera skott mot en balkong och ett lägenhetsfönster. Enligt åtalet ska minst nio skott ha kommit in i målsägarnas lägenhet. I samband med detta ska minst ett skott också ha gått in i en närliggande lägenhet.

24 skott

Vid den andra skjutningen, som inträffade i samma fastighet, menar åklagaren att 15-åringarna sköt mot en lägenhetsdörr och att 24 skott gick in i lägenheten där målsägaren befann sig. Enligt åtalet nådde skotten flera olika rum i lägenheten. 

I lägenheten bor en äldre man och enligt åklagaren sköt 15-åringarna mot fel dörr.

Förnekar brott

Förutom försök till mord åtalas 15-åringarna också för grovt vapenbrott och Nyköpingsbon åtalas även för ringa narkotika brott. De båda nekar till de misstänkta brotten.

Dömd för rån

SVT Nyheter Sörmland har tidigare rapporterat om Nyköpingsbon när han åtalades för rån och övergrepp i rättssak centrala Nyköping. Så sent som i slutet av januari dömdes han för rånet till ungdomsvård. Han frikändes från övergrepp i rättssak. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De nu åtalade 15-åringarna och den 14-årige pojke som också greps i Gubbängen fångade på en övervakningskamera. Hör ett vittne berätta om skjutningarna i videon. Foto: SVT/förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.