• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

15 miljoner satsas på bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två miljoner satsas på e-böcker.

Minst sju bibliotek, bland annat i Hagsätra, Skärholmen, Fruängen och Telefonplan ska nästa år renoveras för totalt 15 miljoner kr. Bland annat ska de bli mer tillgängliga och inbjudande. Dessutom satsas två miljoner på e-böcker.

– Det är viktigt för att e-böckerna är dyra att låna ut och är väldigt efterfrågade. På många håll i Sverige kan kunderna inte låna e-böcker, men så är det inte i Stockholm, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kulturborggarråd.

Oppositionen vill satsa mer
Men oppositionen, som föreslagit att man skulle satsa 100 miljoner på upprustning av biblioteken, tycker inte att alliansens pengar räcker särskilt långt.

– Nej det är inte en satsning, det kommer inte att höja kvaliteten eller nivån på biblioteken på ett märkbart sätt. Visst är det bra med en upprustning, men att prata om satsningar är inte hederligt, säger Roger Mogert (S), oppositionsborggaråd.

Utlåningen ökar inte
Alliansen menar dock att detta bara är en del av större satsning, men erkänner samtidigt att trots att antalet besök på biblioteken ökat, har inte utlåningen av böcker gjort det i samma utsträckning.

– Utlåningen har sjunkit något men inte utlåningen av e-böcker. Vad det beror på får vi fundera över. Samtidigt ska man minnas att biblioteken också ska ha plats för annat, som förkovran, läsa, studera. Ett bibliotek har många uppgifter, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kulturborggarråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer