Elever på Karsby International School Foto: SVT

15 miljoner till höjda lärarlöner i ytterstan

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad satsar 15 miljoner kronor för att se om de kan locka fler lärare till skolor i Stockholms ytterstad. Pengarna kommer att fördelas på fyra olika skolor.

Pilotprojektet kommer att pågå i ett år och kan innebära en lönehöjning mellan 5.000 och 7.000 kronor i månaden för den enskilda läraren.

Stockholms stad behöver rekrytera 1.600 lärare per år för att ta itu med lärarbristen på skolorna runt om i Stockholm.

Svårare att rekryterar till förorterna

Jan Jönsson är lärare på Karsby International School i Norsborg. Här går 500 elever, det finns ett 40-tal lärare men de skulle behöva vara fler. Men det är inte alltid lätt att rekrytera lärare till ytterstan. Dels handlar det om resurser men också om lönerna och engagemanget menar rektorn.

– Våra elever behöver de bästa lärarna men ofta är får vi inga det tomt med ansökningar när vi lägger ut annonser. Om lärarna valde att komma hit skulle de upptäcka att det är otroligt roligt och väldigt meningsfullt att jobba med de här eleverna, säger Jan Jönsson.

Varför tror du att det är så?

– Jag tror att det har att göra med att många lärare drar sig för den arbetsbördan som man vet att det är på de här skolorna. Lärare är som alla människor, det vill säga upplever man att kanske kan få samma lön men inte göra lika engagerat jobb så väljer man det i första hand.

15 miljoner för att locka fler behöriga lärare

För att locka fler kompetenta lärare och rektorer till skolor med tuffa utmaningar vill Socialdemokraterna i Stockholms stad satsa 15 miljoner kronor på höjda lärarlöner. Men eftersom pengarna bara räcker bara till cirka 150 lönehöjningar, så kommer man att koncentrera satsningen.

– Utbildningsförvaltningen får möjlighet nu att utse tre till fem skolor där vi ska testa att ge lönetillägg för alla lärare på den skolan. Och se om det gör både dem benägna att stanna kvar på skolorna och benägenheten att andra lärare ska söka sig dit, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad.

Ni hade ju med detta i er valbudget inför 2014, varför har ni inte gjort det här tidigare?

Vi har haft stora behov, det var en eftersatt skolutveckling som vi tog över. Nu trimmar vi olika metoder och det här pilotprojektet kan ge goda erfarenheter och där vi kan se om detta är en metod som vi kan använda i Stockholm, säger Burell.

Moderaterna: ”Skolor kommer inte våga anställa”

Men oppositionen tycker att det både är för lite pengar och att ett år är för kort tid.

– Vi tycker att det är bra att man vill satsa på högre lärarlöner men problemet med de här medlen är att de är ettåriga, så det är få skolor som kommer att känna att de vågar rekrytera om man inte vet om löneökningarna kommer att följa med år två och tre. Därför är det här en problematisk satsning, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

– Om det här pilotprojektet visar sig framgångsrikt så är det självklart att vårt mål är att göra det som en generell metod i Stockholm, svarar Olle Burell.

Lärare på Karsby International School och andra skolor i Botkyrka kommer inte att ta del av lönehöjningen, eftersom den går till lärare i Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.