– Det här kan bli viktigt i hur fördelningen ser ut i nämnder, i kommunstyrelse, i kommunfullmäktige och så vidare, säger Anders Bengtsson, politisk sekreterare, Liberalerna i Järfälla. Foto: Liberalerna Järfälla, Anders Wiklund / TT

15 valsedlar hamnade i fel urna – kan påverka valresultat i Järfälla

Uppdaterad
Publicerad

I Järfälla förlorade Liberalerna ett mandat med endast en röst. Nu visar det sig att 15 landstingsvalsedlar räknats som kommunröster eftersom de hamnat i fel urna. Men länsstyrelsen menar att det är rätt att räkna in valsedlarna i kommunvalet.

Kommunrösterna i Järfälla extraräknades en sista gång av Länsstyrelsen samma dag som valresultatet fastställdes, något som vi kunde berätta om i SVT Nyheter Stockholm.

Efter länsstyrelsens räkning ändrades resultatet jämfört med den preliminära räkningen. Mellan rösträkningarna tappade Liberalerna ett mandat till Socialdemokraterna med bara en rösts marginal.

Men Liberalerna kände sig inte trygga med rösträkningen och har överklagat valresultatet.

Valsedlar i fel urna

Och nu kan det finns nya uppgifter som kan komma att ändra mandaten i kommunen. Femton landstingsvalsedlar hade i valdistrikt Norra Barkarby, lagts i fel valurna – den som ska innehålla kommunvalsedlar.

– Nu har vi fått besked om att 15 utav de rösterna som skulle till landstinget, i en av våra valkretsar, av misstag har lagts i valurnan för kommunfullmäktige. Då har länsstyrelsen sagt att dom här rösterna ska räknas som röster för kommunen och inte för landstinget, säger Anders Bengtsson, politisk sekreterare, Liberalerna i Järfälla.

– Det här kan bli viktigt i hur fördelningen ser ut i nämnder, i kommunstyrelse, i kommunfullmäktige och så vidare, säger Anders Bengtsson.

Urnan avgör

Länsstyrelsen och Valmyndigheten säger att det är rätt att räkna valsedlar utifrån vilken urna de ligger. Däremot har överprövningsnämnden möjlighet att ändra beslut om man anser att det är tydligt att det skett ett fel.

– I dag är det ju jättevanligt att många röstsplittrar, det vill säga att dom röstar på ett parti i kommunen, ett i landstinget och ett i riksdagen. Och att då bara generellt säga att ja men det blir en röst på partiet lokalt när dom ska till landstinget, det anser vi är fel och vi kommer komplettera vår överklagan med det, säger Anders Bengtsson, politisk sekreterare, Liberalerna i Järfälla.

Överprövning

Liberalerna har begärt en överprövning av valresultatet i kommunen. Men är också kritiska till att länsstyrelsen inte informerat om det misstänkta felet, som upptäcktes redan av valnämnden i Järfälla.

– Vi tycker det här är jättekonstigt, vi har haft mycket kontakt med länsstyrelsen, vi har varit uppe och kontrollräknat, som ett av väldigt få partier som ens har gjort det. Vi tycker att de hade kunnat höra av sig med det här. Att det bara dyker upp i en längre slutrapport i ett litet stycke, så kan det inte vara, säger Anders Bengtsson, politisk sekreterare, Liberalerna i Järfälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.