På bilden syns den misstänkta mannen vänta på offret i samband med mordförsöket. Foto: Polisens förundersökning

18 års fängelse för anstiftan till mordförsök i Järfälla

Uppdaterad
Publicerad

En ung man skadades allvarligt när han blev beskjuten vid en busshållplats i Järfälla i maj förra året. Nu har domen fallit mot bland andra en 16-årig pojke, som döms för mordförsök på den unge mannen.

En 27-årig man, som tros vara den som har beställt skjutningen, stod åtalad dels för anstiftan till försök till mord, dels för grovt vapenbrott. Två män i 30-årsåldern åtalades för medhjälp till försök till mord. De misstänks ha hjälpt till i planeringen av mordförsöket.

Bevisningen består bland annat av kommunikation mellan männen över den krypterade chattjänsten Encrochat, som europeisk polis lyckades knäcka förra året.

Det var i maj förra året som offret, en man i 20-årsåldern, satt och väntade på bussen till jobbet när skytten stannade till på sin elcykel framför honom och började skjuta. Ett av vittnena beskriver hur skytten, ståendes gränsle över cykeln, avlossade två till tre skott rakt i överkroppen på den unge mannen. Offret fick livshotande skador, rättsläkaren kunde senare räkna till sju kulhål, men han överlevde.

Under måndagen föll domen i Attunda tingsrätt. Den man som tros ha beställt skjutningen dömdes till 18 års fängelse för både anstiftan till försök till mord och grovt vapenbrott. Två män dömd till tio respektive åtta års fängelse för medhjälp.

Pojken som sköt döms till tre års sluten ungdomsvård för försök till mord och grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.