På Skarpbrunnavägen på Eriksbergsåsen har 43 hyresgäster valt att omvandla sina hyreslägenheter till andelsägarlägenheter. Foto: Botkyrkabyggen

160 andelslägenheter till salu i Botkyrka

Publicerad

I Botkyrka satsar man på den något udda boendeformen andelsägarlägenhet. Hyresgäster som vill får köpa sina egna bostäder, men resten av fastigheten fortsätter att vara ett hyreshus i Botkyrkabyggens regi. Trots att boendeformen aldrig utvärderats erbjuder nu kommunen 160 lägenheter genom andelsägarlägenheter.

Enligt Botkyrkabyggen har ett 80-tal intresseanmälningar kommit in. Dessa lägenheter ska nu besiktas och sedan prissättas. Man utgår från marknadsvärdet och det kan kosta mellan 10 380 kronor till 13 840 kronor per kvadratmeter beroende på i vilken fastighet lägenheten ligger.

– Det handlar om att erbjuda befintliga hyresgäster att köpa andelar i fastigheter där andelsägarmetoden finns sedan tidigare, plus hyresgäster i en närliggande fastighet, säger Charlotta Lundström vid Botkyrkabyggen.

Miljonprogrammet

Kritik: Inget bolån eller lagstöd

Boendeformen har fått skarp kritik av jurister och politiker som menar att köparen avsäger sig nästan alla rättigheter, till skillnad från så kallade ägarlägenheter som ger ett bättre juridiskt skydd när det gäller renovering, uthyrning och pantsättning.

Kritiken riktas också mot att lägenheterna inte går att belåna och att det inte finns något lagstöd för boendeformen ännu. Priserna ligger närmare en miljon kronor.

– Jag är medveten om att det finns kritik och just därför är det viktigt att projektet utvärderas noggrant, säger Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen.

”Alla kommer inte att ha råd”

Det finns inget lagstöd för boendeformen och bankerna ger inget bolån för andelägarlägenheter, samtidigt har priset gått upp, hur ska era hyresgäster ha råd att köpa?

– Alla kommer inte att ha råd, samtidigt är det viktigt att vi fullföljer styrelsens beslut och att vi säljer till marknadsmässiga priser. Vi kan inte subventionera försäljning av bolagets tillgångar.

Hur vet ni att detta är en bra boendeform? 

– Flera av andelsägarna är nöjda med sitt boende men för att vi ska kunna dra slutsatser om själva upplåtelseformen är bra eller inte behöver vi även utvärdera till exempel de juridiska och förvaltningsmässiga aspekterna.

En utvärdering av den nya boendeformen väntas komma om två år.

Detta har hänt:

Andelsägarlägenheter är en annorlunda boendeform som det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen är först i landet med. Det innebär att hyresgäster får köpa sina bostäder och bo kvar i samma fastighet som andra hyresgäster.

Botkyrkabyggens tidigare styrelse och ledning fattade beslutet att pröva metoden december 2011. Nu skulle de som hyr också få möjlighet att köpa sina hyresrätter och därmed bli delägare i fastigheten.

Botkyrkabyggen ska äga minst 60% av fastigheten så i varje fastighet får det inte finnas mer än 40% andelsägare.

Ägaren ansvarar då för lägenhetens inre underhåll. Men hen behöver inte sitta med i någon styrelse eller bostadsförmedling. Istället för hyra betalas en förvaltningsavgift till huvudägaren.

Fastigheten har en huvudägare, i detta fall Botkyrkabyggen som även är förvaltare och fastighetsskötare. I samma trapphus kan alltså både de som hyr och som köpt bo.

Systemet med andelsägarlägenheter är tänkt att ge boende en chans att få del i ägandet även i områden där intresset för att bilda bostadsrättsföreningar är svagt.

2014 sålde Botkyrkabyggen 65 hyresrätter till sina hyresgäster. Utgångspriset för en fyra var tänkt 400 000 kronor men bolaget fick pruta ner priset då intresset inte fanns, istället såldes 65 hyresrätter för mellan 80- 150 000 kronor.

Nu är Botkyrkabyggen i fas 3 där ytterligare 160 hyresrätter planeras att säljas av. Närmare 485 hyresgäster har fått erbjudandet. Hittills har Botkyrkabyggen fått in 80 intresseanmälningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet

Mer i ämnet