Chefsarkeolog Kenneth Svensson kliver igenom källardörren från 1700-talet.

1700-talsbodar dök upp i Slussen

Uppdaterad
Publicerad

Ett mynt, en spelbricka och några smycken. Utgrävningen av Slussen har resulterat i flera intressanta fynd från svunnen tid. Men att hitta en nästan två meter hög mur var inget chefsarkeolog Kenneth Svensson hade väntat sig.

Bakom höga träplank vid Slussen i centrala Stockholm gapar ett hål rakt ner i marken. Här jobbar arkeologerna med att upptäcka stadens förflutna.

I närheten av platsen där rockklubben Debaser tidigare låg har ovanligt tydliga fynd gjorts. Två meter höga murar vittnar om gamla handelsbodar som låg placerade här under Polhemsslussens tid på 1700-talet.

Ovanligt tydliga fynd

– Vi kunde ana att det fanns kvar lämningar, men sen när vi började frilägga allt med maskin så var det en ”wow-känsla”. Oj, finns det så här mycket kvar. Murar som är bevarade upp till två meter, det är otroligt ovanligt att arbeta med det som arkeolog, berättar chefsarkeolog Kenneth Svensson.

En dörröppning i handelsbodens källarplan Foto: Arkeologikonsult

Med hjälp av bevarade kartor från år 1771 så kan arkeologerna konstatera att bodarna låg längs en stenlagd gränd som löpte parallellt med Polhemsslussen. Gränden kallades ”Gröna gången”. Bodarnas källare byggdes om med tegelvalv 1817, det vet arkeologerna tack vare att tegel hade stämplats med ”Lina”.

Byggdes med tegel från Södertälje

– Vi undrade vem den här ”Lina” var men det var ett tegelbruk som låg strax norr om Södertälje, så det var enkelt att transportera inköpt tegel längs Mälaren hit till Slussen.

Men i framtiden kommer bara minnena av de unika fynden vara kvar. Inom kort rivs allt, i det fortsatta arbetet med Slussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.