Autistiske Eric Torell sköts till döds av polis den 2 augusti. Foto: Joel Malmén, TT

20-åring sköts till döds av polis

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti begravdes Eric Torell, 20-åringen som sköts till döds av poliser som trodde att han var beväpnad och farlig. Här är tragedins händelseförlopp.

 • Mitt i natten den 2 augusti rymde Eric Torell från sin pappas lägenhet i centrala Stockholm. 20-åringen var autistisk och hade även funktionshindret Downs syndrom. När han lämnade hemmet tog Eric Torell med sig en av sina leksaker – en pistol av plast.
 • Ungefär samtidigt ryckte tre polisbilar ut på ett larm om att en man beväpnad med automatvapen siktats i samma kvarter i Vasastan som 20-årige Eric Torell befann sig i.
 • Några minuter före klockan fyra på morgonen möttes poliserna och Eric Torell i porten till en innergård på Norrbackagatan. Poliserna, som var beredda på att konfronteras med en beväpnad och farlig person, uppfattade situationen som hotfull.
 • Flera vittnen har beskrivit hur någon två gånger skrek ”stanna, släpp vapnet”. Därefter avlossades ett stort antal skott. Förutom Eric Torell blev även husfasaden, ett fönster, flera träd och cyklar träffade av polisens kulor.
 • Enligt ett vittne dröjde det en kvart innan polisens insatsstyrka var på plats för att säkra området och ytterligare tio minuter innan sjukvårdspersonal kunde påbörja livräddning. Då var Eric Torell död. 
 • Pappan fick dödsbudet ute på gatan när han letade efter sin son. Enligt familjen befann sig Eric Torell på samma intellektuella nivå som en treåring och eftersom ”mamma” var det enda ord han använde hade han svårt att göra sig förstådd. De säger sig vara övertygade om att Eric trodde att poliserna lekte med honom. 
 • I de första kommentarerna till dödsskjutningen hävdade polisen att 20-åringen burit en verklighetstrogen kopia av ett riktigt vapen, något som senare inte visat sig stämma – det rörde sig om en leksak för småbarn.
 • Direkt efter händelsen inleddes en utredning för att slå fast om någon av poliserna begått tjänstefel. Utredningen är belagd med sekretess och leds av åklagare vid Särskilda åklagarkammaren. Den väntas ta åtskilliga veckor. Erics familj vill få frågan om vållande till annans död prövad, något som kommer ske inom ramen för utredningen.
 • Många blev upprörda av tragedin och ville visa sin sorg och deltagande. Söndagen den 5 augusti gick en stor mc-kortege genom Stockholm för att hedra motorcykelfantasten Eric Torell. Den avslutades med en tyst minut och en minnesstund med musik av bröderna Gärdestad.
 • Obduktionsrapporten visade att Eric Torell träffades av totalt tre av de 25 skott som avlossades, där ett av skotten var direkt dödande, meddelade familjens målsägandebiträde Tomas Nilsson i oktober 2018.
 • Åklagaren uppges vara klar med förundersökningen den 12 februari 2019, och i den utredningen framkommer det att flera poliser har delgivits misstanke om brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer