• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Tyresö centrum och Bollmora i Tyresö kommun, Stockholms län. Brand i en skola med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Kranförare skulle värvas – inte pilot

Uppdaterad
Publicerad

Letade efter kranförare.

De avlyssnade samtalen som används som bevis handlade om att hitta en kranförare till ett bygge, säger han.

Kammaråklagarna Björn Frithiof och Leif Görts fick höra många förklaringar, eller kanske bortförklaringar, när rättegången fortsatte i Södertörns tingsrätt på måndagen.

-Varför berättar du det här först nu och inte tidigare i polisförhör, undrade Frithiof.

Den vältalige 39-åringen förklarade att det handlade om ett olagligt bygge som kranföraren skulle värvas till och han ville skydda sina investeringar. Så långt som till rättegång trodde han aldrig att det skulle gå.

Avlyssnade samtal
-Jag kallade kranföraren för ”piloten” när jag pratade med min vän eftersom han bar pilotjacka och pilotglasögon och liknade Tom Cruise i Top Gun, förklarade 39-åringen.

Bevisningen mot 39-åringen består av avlyssnade telefonsamtal som förts mellan honom och gangsterkungen under tiden före rånet. Åklagarna hävdar att de handlar om ett misslyckat försök att värva en serbisk pilot. Samtalen snappades upp av serbisk polis som tipsade sina svenska kollegor om att ett stort värderån planerades därifrån.

Satte ut bombattrapper
Andra för 39-åringen svårförklarliga bitar av avlyssningen avfärdade han med att polisen hade översatt fel, trots att tre olika serbiska tolkar har granskat materialet.

Varför hade du bilder av helikoptrar av samma typ som rånhelikoptern i din dator, undrade Frithiof.
-Jag har själv velat bli helikopterpilot och starta taxiflyg i Montenegro, svarade 39-åringen.

Även den 23-åring som är den yngste misstänkte för helikopterrånet hördes på måndagen. Enligt åtalet var det han som placerade ut bombattrapper vid polisens helikopterhangar i Myttinge öster om Stockholm. Handskar och en tändare med hans DNA hittades vid en brandplats nära hangaren.

-Jag använder jättemånga handskar och tändare och några har försvunnit. De måste väl ha varit mina en gång, förklarade 23-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helikopterrånet i Västberga

Mer i ämnet