Martin Ehrensvärd blåser nytt liv på Skansens glasbruk. Foto: Frida Claesson/SVT

24-åringen som lämnade Silicon Valley för Skansens glashytta

Uppdaterad
Publicerad

När Täbyfamiljen flyttade till Silicon Valley valde den då 15-årige Martin Ehrensvärd en helt annan väg än många andra i IT-centrat. Medan klasskamraterna siktade mot en digital karriär försvann Martin in på skolans glashytta. Nu har han tagit över Skansens Glasbruk.

Inuti den 1 200 grader heta ugnen snurrar en färgsprakande glasälg. Det ligger uppskattningsvis en timmes arbete bakom skulpturen – men flera års erfarenhet och envist övande.

I somras, mitt under pandemin, tog Martin Ehrensvärd och flickvännen och konstnären Aleksandra Pavlenkova över Glashyttan på Skansen. Det är första gången sedan 1933 som en ny släkt för vidare traditionen.

– Jag har drömt om att äga en glashytta i Sverige. Jag hade tänkt att vänta, men när pandemin kom och glashyttan var till salu, så gick allt fort, berättar han.

”Mormor såg att Skansens glashytta var till salu”

Som 15-åring flyttade Martins familj från Täby till Palo Alto i Silicon Valley. Medan klasskamraterna studerade programmering och CAD, valde Martin att tillbringa allt fler timmar på skolans egna glashytta.

– I mina ögon skulle alla elever ha slängt sig över glashyttan. Men istället var de fokuserade på att komma in på Stanford.

Han blev snart en av de främsta inom glasblåsning. Han började undervisa och fick resa till Estland och Indien. Men när pandemin slog till släcktes skolans ugn på obestämd tid. Det blev startskottet för en ny era i livet.

– Mormor såg att Skansens glashytta var till salu och tipsade mig, säger Martin.

Inom loppet av en månad hade han köpt glashyttan och flyttat från USA till Sverige med flickvännen Aleksandra.

Hör glasblåsaren Martin Ehrensvärd berättar om sin resa från USA till Skansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.