3.000 våldtäkter mot unga anmäls varje år

Uppdaterad
Publicerad

För den som har utsatts för sexuella övergrepp finns det specialisthjälp att få. Men platserna räcker långt ifrån till. Det vill Gita Rajan och Hermine Holm på kliniken Wonsa ändra på.

I en lokal i Gamla stan ligger organisationen Wonsas mottagning. Wonsa är den engelska förkortningen för en värld utan sexuella övergrepp. Hit kan man gå för att få hjälp om man blivit utsatt för just sexuella övergrepp och har fyllt 13 år.

– Förutom det faktum att hjärnan reagerar på ett väldigt speciellt sätt när man har blivit traumatiserad så har man dessutom delat upp sig på olika sätt för att överleva eftersom det här är så skamfullt, så obehagligt, så läskigt.

Misstänkt förskolevåldtäkt Upplands-Bro

– Det betyder att det inte finns några ordentliga kopplingar mellan det man tänker eller det man känner eller hur ens kropp känns. Det finns så mycket som inte fungerar längre, och det kan jag inte tänka mig rätt i eller prata mig till, utan det behöver jag få hjälp med, säger Hermine Holm som är verksamhetschef på Wonsa.

”Räcker inte att prata”

På Wonsa betonar man att det första steget är att berätta om vad som hänt, men det räcker inte med att berätta, man måste också få behandling.

– Alla våra terapeuter kan förstås genomföra samtalsterapier, men de har också specialutbildningar inom olika traumabehandlingstekniker, och där är att prata inte det mest effektiva.

– Då försöker vi jobba direkt med hjärnan eller med kroppen för att bryta den väldigt höga konstanta stressnivån som patienten har. Genom att bara prata når vi inte de mekanismer som styr den här posttrraumatiska stressen helt enkelt, säger Gita Rajan, medicinskt sakkunnig på Wonsa.

Varje år anmäls 3.000 våldtäkter mot unga

Runtom i Sverige polisanmäls varje år omkring 2.500-3.000 våldtäktsbrott mot barn under 17 år, enligt Brottsförebyggande rådet, och då är ändå mörkertalet stort, enligt Wonsa. Samtidigt finns det enligt Wonsa inom samtliga landsting i landet bara möjlighet för 170 barn om året att få specialistbehandling för de sexuella övergrepp man varit med om – 100 i Linköping och 70 här i Stockholm.

– Det betyder inte att man inte får hjälp, att det inte finns stöd. Det finns många enskilda initiativ, men det finns ingen systematisk specialiserad behandling som betalas av offentliga skattemedel, säger Gita Rajan.

Har själva utsatts för övergrepp

Både Gita Rajan och Hermine Holm har varit utsatta för övergrepp när de var yngre.

– Jag har en egen erfarenhet av att vara utsatt för sexuella övergrepp och upplevde en enorm frustration. Jag har lagt ut 100.000-tals kronor på att försöka hitta hjälp som fungerade för mig, och för att hitta rätt kunskap, men upplevde det som väldigt, väldigt svårt. Jag kände under många år att jag ville göra någonting åt det. Sedan har jag också lång erfarenhet av att driva företag och den kombinationen gör att jag gör just det här idag, säger Hermine Holm.

– Den kombinerade vetskapen om hur svårt det är att ta sig fram och hur lite hjälp det finns att få, tillsammans med erfarenheten av att det går att läka gör att det blir väldigt svårt att låta bli att göra det möjligt för fler att få läka på ett enklare sätt, säger Gita Rajan.

”Sök hjälp tidigt”

Enligt Gita Rajan är det bra om man kan söka hjälp tidigt.

– Ju tidigare desto bättre. Dels på grund av att det är ett stort lidande för personer att gå med det här dag ut och dag in med mardrömmar, flashbacks, ångest  det är jobbigt. Men det är också så att människan är anpassningsbar och anpassar sig efter den här situationen och utformar sitt liv utifrån vad den tror är möjligt. Och har man levt ett helt liv med det här så är det många, många fler saker som har lagrats och som är svårt och tar tid och energi att hantera än om man kommer två veckor efter att det har hänt, säger Gita Rajan.

Förutom att ge specialistbehandling så utbildar Wonsa även traumaterapeuter och läkare, och målet är att sprida sin verksamhet ut i landet.

– Vi är extremt målmedvetna och när vi är klara kommer det att finnas traumabehandling tillgängligt i hela Sverige. Det ska vara en självklarhet när man har utsatts för sexuella övergrepp, säger Hermine Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förskolevåldtäkt Upplands-Bro

Mer i ämnet