Den 33-åriga man som åtalas för mordet på Lotta erkänner att han utövat våld mot hennes kropp. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

33-åring åtalas för mordet på Lotta

Uppdaterad
Publicerad

41-åriga Lotta mördades brutalt i sitt hem i juni och på torsdagsförmiddagen kom beskedet att den 33-årige man som hon under våren dejtat åtalas för mord, grov fridskränkning och förtal av Lotta. Han erkänner enligt åtalet att det är han som orsakat skadorna på hennes kropp.

Den brutala dödsmisshandeln av Lotta, 41, i Bromma i början av juni har väckt stor uppmärksamhet och ilska.

Klockan tio på torsdagen kom åtalet till Stockholms tingsrätt och den 33-årige mannen åtalas för mord, grov fridskränkning och förtal av Lotta. Han erkänner att han orsakat hennes skador men hävdar att han inte minns något från händelsen men att han inte haft ett uppsåt att döda. 

– Det handlar om ett likgiltighetsuppsåt, han har inte haft avsikten att döda henne men han borde förstått att det kan bli en konsekvens av det kraftiga våld han använt mot henne, säger åklagare Tobias Kudrén på en presskonferens som hölls på torsdagsförmiddagen.

Sökte hjälp inom vården

Tobias Kudrén berättar också att den åtalade mannen frivilligt lagt in sig inom vården för psykiska problem under försommaren. På kvällen den 4 juni kommer enligt åtalet mannen hem till Lotta i Bromma då han inte har någonstans att sova. Enligt åklagaren är det ett svartsjukebråk som utlöser det kraftiga våld som leder till hennes död.

– Den åtalade har uppgett att målsäganden skulle ha varit otrogen och det finns vittnen som bekräftar att man hört detta och sedan har det utlöst våldet, säger Tobias Kudrén.

”Omfattande utredning”

Tobias Kudrén säger att utredningen involverat ett stort antal personer och att det varit ett omfattande arbete för att nå ett åtal.

– Vi har hört över 70 personer och gått igenom tusentals sms och telefonkontakter, det är en enormt omfattande utredning och en lång förundersökning som ligger bakom åtalet.

Han berättade också att åtalspunkten grov fridskränkning i princip innebär detsamma som grov kvinnofridskränkning men då Lotta och 33-åringen inte varit gifta eller samboende blir åtalspunkten i stället grov fridskränkning.

Utöver brotten mot Lotta åtalas mannen för misshandel och ett antal mindre bötesbrott mot andra målsäganden. Rättegången mot honom börjar redan under vecka 40.

Åklagare ska granskas

Åklagarmyndigheten ska också granska den åklagare som hävde anhållandet av mannen några dagar innan mordet.

– Det är en helt parallell utredning och den går ut på att se huruvida åklagaren initialt begått något fel. Den här utredningen har inget med kommande rättegång att göra, säger Göran Kvist som är kammaråklagare på åklagarmyndighetens tillsynsavdelning.

Lördagen den 4 juni misshandlas en 41-årig kvinna i Bromma i Stockholm så svårt att hon senare avlider.

33-åringen ringer själv polisen och grips på plats.

Han hade tidigare polisanmälts av kvinnan för misshandel och varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Några dagar innan misshandeln drog åklagaren tillbaka ärendet och hävde anhållandet. Orsaken uppgavs vara att kvinnan inte ville medverka i utredningen.

Nu åtalas 33-åringen för mord. Han åtalas även för grov fridskränkning bestående av bland annat misshandel, olaga hot och ofredande.

Om något fel begicks när den initiala förundersökningen lades ner granskas nu av riksåklagarens tillsynsavdelning.

Källa: TT:s nyhetsarkiv, Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet