Foto: Leif R Jansson/TT

43-åring friades för våldtäkt mot barn – nu döms han i hovrätten

Publicerad

I juni stod en man åtalad för ett tiotal grova sexbrott mot barn. Brotten ska ha begåtts under flera år men i brist på teknisk bevisning stod ord mot ord och Södertörns tingsrätt friade mannen. Domen överklagades och nu döms den 43-årige mannen till sju års fängelse.

Enligt åtalet ska de sex offren ha utsatts för sexuella övergrepp när de sovit över hos den nu dömde mannen. Ett av offren är ett barn som varannan vecka bodde hos mannen och övriga målsägande är vänner till barnet.

Händelserna inträffade mellan år 2009 och 2016. I dag är barnen mellan nio och tolv år gamla.

Trots anmälningar mot mannen – utredning lades ned

I januari 2017 gjordes en polisanmälan mot mannen efter att två av offren berättat för en lärare vad de blivit utsatta för.

Redan i mars 2015 inledde socialtjänsten en utredning efter att en mamma uttryckt oro för sitt barn. Det gjordes även en anonym anmälan mot mannen om att han drack mycket men båda utredningarna lades ned utan insatser.

Brist på teknisk bevisning

Efter polisanmälan åtalades mannen och fallet togs upp vid Södertörns tingsrätt i juni 2017. Bevisningen bestod till största del av vittnesförhör med offren och deras föräldrar.

Tingsrätten bedömde att förhörsmetoden hade varit tveksam i vissa av fallen. Flera av offren och deras föräldrar hade dessutom haft kontakt innan och mellan polisförhör, något som tingsrätten ansåg kunde ha påverkat vittnesmålen.

Eftersom en av åtalspunkterna var grovt utnyttjande av barn för sexuell posering menade försvaret att det borde funnits bilder eller videos på mannens telefon, vilket det inte gjorde. I brist på teknisk bevisning stod ord mot ord och mannen frikändes från samtliga åtal.

Hovrätten gjorde annan bedömning

Domen överklagades och fallet togs upp i Svea hovrätt. Hovrätten bedömde inte att offren eller föräldrarna skulle ha pratat ihop sig eller att de hade försökt påverka varandra.

De menar även att förhören har gått till som de ska och att förhörsmetoden inte är någon anledning att ifrågasätta vad barnen har sagt. Dessutom har barnen lämnat utförliga berättelser som de hållit fast vid under förhören.

Hovrätten dömer mannen för brott mot samtliga målsägande. 43-åringen döms till sju års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och grova sexuella övergrepp mot barn.

Följande brott döms mannen för:

Grov våldtäkt mot barn.

Sexuellt utnyttjande av underårig.

Grovt sexuellt övergrepp mot barn (flera fall).

Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Sexuellt ofredande (flera fall).

Barnpornografibrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.