Företag som medverkade under bygget av Nya Karolinska dömdes i tingsrätten i somras. Foto: TT

43 byggföretag använde bluffbolag för att slippa skatt

Uppdaterad
Publicerad

Efter svartjobbsskandalen på bland annat Nya Karolinska växer nu ekobrottshärvan ytterligare. 43 nya byggföretag finns på Ekobrottsmyndighetens lista över vilka som använt bluffbolaget.

43 byggbolag, främst i Stockholmsområdet, har betalat in pengar till ett bemanningsföretag för personaltjänster som enligt tingsrätten inte existerat. Detta för att slippa skatt, det rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren. Företagen ska sammanlagt ha betalat in nästan 20 miljoner kronor till bluffbolaget.

– Det finns ett större antal byggföretag som har haft kontakt med den här fakturaskrivaren. Jag kan inte uttala mig om vilka åtgärder som vidtas, säger kammaråklagare Jerker Asplund vid Ekobrottsmyndigheten.

”Svart arbetskraft är relativt utbrett”

I somras prövades delar av denna härva i Södertörns tingsrätt. Sju företrädare för fem byggföretag dömdes då till fängelse i mellan tre år och åtta månader för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Samtidigt dömdes huvudmannen i härvan till fyra års fängelse.

Hur utbrett skulle du säga att detta är inom byggbranschen?

– De indikationer vi får är att det här med fakturaskrivare och svart arbetskraft är relativt utbrett, säger Jerker Asplund.

LÄS MER: Åklagare: De utnyttjade utsatta personer för att undgå miljonskatter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.