Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när de boende tvingas tömma sina lägenheter. Foto: Margareta Benson/SVT

108 hyresgäster vräks från sina lägenheter – måste flytta på bara några dagar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avhystes drygt 100 hyresgäster från sina lägenheter i Sollentuna och Hässelby. Orsaken är en härva med underentreprenörer som i sin tur hyrt ut lägenheterna i tredje- och fjärdehand.

Fastighetsvärden i Sollentuna och Hässelby, Svenska Nyttobostäder, har som affärsidé att hyra ut nyproducerade lägenheter. De gav i uppdrag att låta en underentreprenör, Essense of Living, hyra ut lägenheter till företagskunder och till kommuners socialförvaltningar. 

– Under augusti kom det till vår kännedom att Essense of Living har brutit sitt affärskontrakt mot oss då de i sin tur har hyrt ut lägenheterna till tredjepart, säger Tommy Johansson som är vd för Svenska Nyttobostäder.

Flera mellanhänder har hyrt ut kontrakt

Vd:n för Svenska Nyttobostäder beskriver en komplicerad hyreskedja där flera företag agerat mellanhänder och hyrt ut lägenheter till hyresgäster i fastigheten. De boende i fastigheterna har hyrt sina lägenheter av bolagen TSS Holding AB och Rent XPress som i själva verket är underentreprenörer.

Detta avtal har nu sagts upp vilket lett till att flera av hyresgästerna vräktes från sina lägenheter på fredagen.

– De hyresgäster som kontaktat Hyresgästföreningen tror att de har ett förstahandskontrakt och de är ju vilseledda i det här, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen i Region Stockholm och tillägger:

– Samtidigt har fastighetsvärden Svenska Nyttobostäder ett enormt ansvar för den uppkomna situationen genom att inte ha koll på underentreprenörerna.

Fastighetsägaren menar att hyreskedjan med helt nya hyresgäster har gjort att det blivit en hel del brottslighet direkt kopplade till lägenheterna. I somras var det skottlossning i fastigheten och polisen har vid flera tillfällen gjort ingripanden i fastigheten.

SVT har varit i kontakt med företrädare för både Essense of Living, RentXpress och TSS Holding men de vill inte ställa upp i en intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer