Foto: TT/Peter Jönsson

9.100 utbildade lärare har flytt skolan

Uppdaterad
Publicerad
Lärarbristen är akut i Stockholm och den fortsätter växa. I länet måste man rekrytera 16.000 lärare inom två år för att klara behovet.

Idag presenterar Lärarförbundet nya siffror som visar att tusentals utbildade lärare i Sverige har lämnat skolsektorn. I Stockholms län finns 9.100 lärare som valt ett annat yrke samtidigt som 5.450 av dessa kan tänka sig att återvända till yrket om förutsättningarna är de rätta.

– Många lärare lämnar yrket med sorg i hjärtat. Att vara lärare är ett kvalificerat och utmanande yrke som med rätt förutsättningar är ett riktigt drömjobb, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

”Inte ett olösligt mysterium”

Hon menar att lärarbristen inte är ett olösligt mysterium, men att det krävs högre lön, rimliga arbetsvillkor och mer makt över yrkesutövandet för att trenden ska vända och fler ska både vilja fortsätta arbeta som lärare och utbilda sig inom yrket.

De lärare som lämnat yrket men som kan tänka sig att återvända är en viktig del i återrekryteringsarbetet. Länet måste nämligen rekrytera 16.000 nya lärare fram till 2019.

Ökat frirum till lärare

På Stockholms stad bekräftar man att det är en stor utmaning att fylla de tomma platserna.

– Om två år kommer vi kunna se att vi går i rätt riktning och närmar oss den utmaning som Stockholm har kämpat med i flera år säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad.

Hur ska ni locka tillbaka fler?

– I Stockholm är det extra svårt att hålla kvar lärare eftersom arbetsmarknaden i stort här är så bred. Vi måste kunna matcha de löner och arbetsvillkor som andra branscher kan ge.

Hur ska det gå till?

– Vi som politiker måste sluta detaljstrya skolan och ge ökat frirum till rektorerna och lärarna. Det ska till exempel bli mindre administration och elevvårdsärenden genom att utöka antalet specialpedagoger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer