– De sa att jag hade tre dagar på mig att flytta, säger mannen till tidningen Expressen. Foto: TT arkivbild

82-årig man kastas ut från äldreboende efter frun gått bort

Publicerad

En 82-årig man i Nynäshamn måste lämna det äldreboende han bor på efter att hans fru gått bort. Kommunen anser att mannen klarar sig med hemtjänst och boende på vandrarhem, skriver tidningen Expressen.

Mannen levde tillsammans med sin fru på ett äldreboende i Nynäshamn efter att frun drabbats av demens. Enligt tidningen anser Nynäshamns kommun att den 82-årige mannen inte är i behov av ett äldreboende efter att hans fru, sedan 40 år tillbaka, avlidit.

Beskedet från kommunen kom omgående efter att hans fru gått bort, skriver Expressen. Kommunen ansåg att mannen klarade sig med hemtjänst och fick ett telefonnummer till ett vandrarhem.

– De sa att jag hade tre dagar på mig att flytta, men det kunde jag ju inte, säger mannen till tidningen.

Finns ingen garanti

Nynäshamn kommun skriver på sin hemsida att det finns ingen garanti att den medboende får bor kvar ifall den partner som har vårdbehov avlider och att man rekommenderar medboende att behålla sin bostad. Kommunen skriver också att beslutet fastställts i förvaltningsrätten och att man har stöd i lagen.

Mannen säger att han är svag efter en stroke och att han inte klarar sig själv.

Under nästa vecka planerar kommunen ett möte med mannen och hans anhöriga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer