Elever spelar och sjunger i kulturskolan i Stockholm. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

90 tjänster ska bort inom kulturen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Kulturförvaltningen kommer att skära ner på personalen efter att den grönblåa majoriteten beslutat att minska kulturbudgeten. Nu står det klart att 90 tjänster kommer att försvinna, rapporterar Dagens Nyheter.

Efter att den nya budgeten klubbats beräknade kulturförvaltningen att omkring 100 tjänster skulle försvinna. Idag säger kulturborgarrådet att det är 90 tjänster som ska bort.

– Med den här omorganisationen ser vi att vi får en effektivare organisation. I kommunal verksamhet måste man också se över hur man levererar i sin verksamhet, precis som i andra delar av samhället, säger Jonas Naddebo (C) kulturborgarråd till SVT.

Skär ned på administration

Sparkraven berör bland annat bibliotek och kulturskolan, men inga biblioteksfilialer eller lärartjänster inom kulturskolan ska försvinna. Enligt Robert Olsson handlar det i första hand om att skära ner på administration.

– Vi centraliserar mycket av de administrativa resurserna som finns i förvaltningen. Ekonomer, trygghets- och säkerhetspersoner, kommunikatörer och de som jobbar med lokalfrågor kommer att lyftas bort från avdelningarna och finnas centralt i stället, säger Robert Olsson kulturdirektör till DN.

Kulturskolan

Enligt Robert Olsson ska neddragningarna inte påverka vare sig kulturskolans eller bibliotekens kvalitet. Samtidigt säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) att kulturskolan är en del i omorganisationen och att man arbetar med frivilliga överenskommelser som pensionsavgångar och avgångsvederlag.

– Det vi har sagt är att inga lärare i kulturskolan ska gå mot sin vilja men de har samma erbjudande som alla andra på kulturförvaltningen. Målet är att det här inte ska påverka verksamheten.

”Kejsarens nya kläder”

Men när SVT träffar oppostionborgarrådet Olle Burell (S) är han kritisk till omorganistationen.

– Det kommer ju att märkas. Tyvärr är Jonas Naddebos kulturpolitik lite av Kejsarens nya kläder och jag är väldigt oroad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.