Advokater anser att bevisningen från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat strider mot svensk lag. Foto: SVT

Advokater till attack mot Encrochat-bevisning

Uppdaterad
Publicerad

Advokater anser att bevisningen från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat strider mot svensk lag. ”Det finns många frågor kring den bevisningen”, säger Gabriel Barsoum, försvarsadvokat till en av de åtalade i Vårbymålet.

Svensk polis framhåller dock att tillstånd för avlyssningen fanns i det land där den skedde.

Svensk polis utreder hundratals personer för brott med bevisning från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat, som knäcktes av fransk polis förra året. Bevisning från Encrochat utgör en viktig del av bevisningen i det omfattande målet mot ett kriminellt nätverk i Vårby gård söder om Stockholm, där 30 personer åtalades på tisdagen.

Men flera advokater anser att bevisningen inte följer svensk lag, bland annat försvarsadvokat Gabriel Barsoum, vars klient står åtalad i Vårbymålet. Hör honom i videon ovan.

Polisen tillbakavisar kritiken. Avlyssningen har skett i Frankrike med tillstånd från myndigheter där, säger Ted Esplund på Nationella operativa avdelningen (Noa).

Fanns beslut i Frankrike

– Vi behöver inte veta om insamlingen följer svensk lag, bara vi vet att det finns en domare som har beslutat om att aktionen, som i det här fallet Frankrike gjorde, hade legal grund och att de sedan vill dela informationen med oss, säger Ted Esplund till Ekot.

Bevisning från Encrochat har redan prövats och godkänts i svensk domstol, till exempel i målet om ett beställningsmord i Järfälla.

Encro-materialet förekommer också i den gängrelaterade mordrättegången i Göteborg där 15 personer åtalades på måndagen.

Även i det målet protester advokater mot bevisningen.  Advokat Thomas Olsson hävdar att det rör sig om olaglig avlyssning av hans klient, som är åtalad i Göteborgsmålet, rapporterar SR Ekot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.