Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism på Karolinska, från vänster Nina Rose, ST-läkare, Jona Elings-Knutsson, ST-läkare, Judith Bruchfeld, docent och överläkare, Anette Bruchfeld, docent och överläkare, Ylva Vladic Stjernholm, docent och överläkare. Foto: Anna Berglund

Aktionsgrupp mot rasism på KS får pris

Uppdaterad
Publicerad

Efter larm om trakasserier mot judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset bildades Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism på Karolinska. Idag fick de pris för sitt arbete från Region Stockholm.

– Antisemitism berör oss alla, säger Judith Bruchfeld från aktionsgruppen.

I januari 2018 slog en människorättsorganisation larm om antisemitism efter att flera judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset inom en verksamhet vittnat om att de utsatts för diskriminering och trakasserier på sjukhuset. En tidigare chef inom denna verksamhet hade bland annat under 2017 postat antisemitiska bilder på sin facebooksida.

– Vi tyckte att det fanns anledning att kraftsamla kring de problem som då blev kända i media men som pågått länge, säger Judith Bruchfeld, läkare på sjukhuset och en av talespersonerna för gruppen

”Demokratin i fara”

Aktionsgruppen bildades därför hösten 2018 och nu får de alltså Regions Stockholms pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

– Det är jätteroligt, det är ett kvitto på att Region Stockholm värderar vårt arbete och är en viktig signal till samtliga verksamheter inom regionen. Att arbete mot antisemitism och rasism är viktigt och att frågan ska hållas levande, säger Judith Bruchfeld, och lägger till:

– Antisemitism är ett tusenårigt hat mot judar men det berör oss alla, för det börjar med judar men slutar inte där. Det är viktigt att komma ihåg att där det finns antisemitism, där är demokratin i fara.

Tycker att ledningens insatser var otillräckliga

Judith Bruchfeld säger att de haft kontakt med sjukhusledningen vid flera tillfällen men att mycket arbete återstår att göra. Hon tycker att deras insatser kom alldeles för sent och hittills varit otillräckliga.

– Jag vill vara tydlig med att antisemitism inte är ett generellt problem på Karolinska men när ledningen inte agerar på ett tydligt och kraftfullt sätt då det förekommer inom en av verksamheterna finns det anledning att vara orolig om man tillhör en minoritet, både för medarbetare och patienter. För patienter är det livsviktigt att bli rättvist behandlad oavsett bakgrund. Därför bildade vi gruppen och därför fortsätter vi arbeta med frågan.

Är det bättre nu?

– Nej, det är det inte. Två judiska kollegor har valt att sluta, men för den som är kvar och har larmat har repressalierna fortsatt, det är inte riskfritt att vara visselblåsare inom en stor organisation som Karolinska.

Sjukhusledningen har bestämt förnekat att personen är utsatt för fortsatta repressalier men Diskrimineringsombudsmannen inledde i somras en ny granskning i ärendet.

Ytterligare en pristagare var Sahar Almashta för sin pod Integration i praktiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.