Förbifarten är ett miljövidrigt och rasistiskt projekt, tycker Anna Nygård som idag protesterade mot vägbygget. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Aktivister blockerade Förbifarten

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hölls en manifestation vid Järvafältet mot Förbifart Stockholm. Demonstranterna vill stoppa bygget av Förbifart Stockholm nära Järvafältet.

Motståndarna menar att politikerna prioriterar motorvägar framför kollektivtrafiken och att de framtida ökade luftföroreningarna om vägen byggs kommer att skörda flera dödsoffer lokalt i Järvaområdet.

– Vi har kommit hit för att protestera mot att Förbifarten byggs. Det är en felprioritering av infrastrukturpengar och ett miljövidrigt och rasistiskt projekt, säger Anna Nygård som själv bor i Tensta.

Rasistiskt?

– Ja, utsläppen från Förbifartens tunnlar kommer att drabba personer som redan bor i utsatta områden, som t ex här på Järva. Det handlar om klimaträttvisa.

Läs mer: Vägbygget som blev klassfråga

Läs mer: Järvabor vill stoppa Förbifarten

Men det blir ju väldigt dyrt att stoppa Förbifarten nu när den redan börjat byggas?

– Ja, men det blir fruktansvärt dyrt att bygga projektet också så det måste stoppas, säger Anna Nygård.

Byggarbetsplatsen blockerades

Demonstranterna gick från Eggeby gård över Järvafältet till platsen där Förbifartens tunnelmynningar håller på att byggas i närheten av Akalla. Där satte de sig ner på marken för att blockera grindarna till byggarbetsplatsen.

Polisen och representanter från Trafikverket var på plats, men demonstrationen var fredlig och stillsam. Aktivisterna höll upp rosa paraplyer som bildade texten ”Vägs ände” och spelade musik.

Demonstrationen anordnades av nätverket Vägs ände. Redan tidigare har det funnits flera lokala protester mot Förbifartsbygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet