Rolf Franzén är befälhavare på bilfärjan Jupiter som trafikerar Justeröleden. Foto: Rolf Franzén/SVT

Akut sjuk på Finlandsfärja – räddades av bilfärja

Uppdaterad
Publicerad

En person insjuknade akut ombord på Finlandsfärjan Viking Gabriella och behövde evakueras under torsdagsmorgonen.

Då ryckte Ljusteröfärjan in för att snabbt föra personen till sjukhus.

– Det är ganska svårt det här. Man har propellervattnet som gör att men inte ligger stabilt bakom den stora färjan, säger befälhavaren Rolf Franzén.

– De båda färjorna passerar varandra. Vi stängde Östanå färjeläge och ambulans med vårdpersonal åkte ut med bilfärjan för att möta upp Viking Gabriella, säger Lars Antonsson, flygräddningsledare på Sjöfartsverket sjö- och flygräddning.

Ljusterfärjan som vanligtvis trafikerar Ljusteröleden dockade upp intill den stora passagerarfärjan.

– Rampen i aktern på färjan fälldes ner så att vårdpersonalen kunde kliva ombord med en bår för att hämta patienten, säger Lars Antonsson.

Helikopter kunde inte lyfta

Förr var det vanligt att bilfärjor användes för att evakuera sjuka personer från fartyg men idag är det mindre vanligt, berättar Lars Antonsson.

– Vanligtvis använder vi helikopter men på grund av väderförhållanden hade helikoptern svårt att ta sig till sjukhus. Det var dåligt sikt och dimma vid sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.