Den äldre tryckte på sitt trygghetslarm 18 gånger innan hjälp kom. Foto: Bengt O Nordin Bon/TT

Äldre larmade 18 gånger – blev liggande i fem timmar innan hjälp kom

Publicerad

Det var inte förrän när en i personalen gick en tillsynsrunda vid 04 på morgonen som den äldre kunde få hjälp efter att ha ramlat i sin lägenhet på ett boende i Stockholm. Den äldre hade då legat där i fem timmar och tryckt på knappen till sitt trygghetslarm 18 gånger. Nu blir personalen uppsagd.

När nattpersonalen gick sin tillsynsrunda på vård- och äldreboendet vid 04 på morgonen hördes den äldre ropa från sin lägenhet. När personalen kom in hittades den äldre liggande på golvet. Det framgår av en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Tryckt på trygghetslarmet 18 gånger

Utredningen som boendet har gjort visar att den äldre tryckt på knappen till sitt trygghetslarm 18 gånger. Det har även gått ut ett larm till nattpersonalens telefon var sjunde minut från den första knapptryckningen.

I anmälan till IVO framkommer det att den äldre har en dokumenterad och analyserad risk för fall.

Anställning avslutad efter händelsen

De rutiner för hur nattpersonalen ska arbeta ska personalen under den aktuella natten haft kännedom om. Trots det kan personen inte ge någon förklaring.

Enligt anmälan är bedömningen att personalen brustit i sitt uppdrag och agerat med otillräckligt omdöme. Den anställde, som var timvikarie, har fått sin anställning avslutad efter händelsen.

Den äldre klarade sig med lindriga skador men uppger att det blivit en ökad otrygghet under nattetid och den äldre känner sig tveksam till larmets funktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer