”Ivo har identifierat allvarliga bristen i vården”, säger Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo om granskningen av äldrevården. Foto: TT

Äldreboenden under pandemin – Stockholm brister på alla punkter

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har slagit hårt mot landets äldreboende. I Stockholms län hade i fredags 1 118 personer avlidit som provtagits på ett äldreboende. Det är nästan hälften av alla som avlidit i Stockholms län. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har därför granskat covidvården på äldreboenden och riktar mycket starkt kritik mot samtliga regioner i landet.

– Kvalitén är för låg – även under en pandemi, säger Sofia Wallström, generalsekreterare på Ivo, vid en presskonferens.

Ivo:s studie har framförallt tittat på hur personer i åldrarna 85 till 95 behandlats.

Granskningen konstaterar att de äldre på särskilda boenden inte fått vård utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19, de äldre eller deras anhöriga har inte fått information eller gjorts delaktiga i vårdbesluten. Beslut och vård i livets slutskede på säbos har dessutom inte följt det gällande regelverket. Man har också haft bristande journalföring vilket gör att man inte kan följa upp vården.

Få fick träffa läkare

Region Stockholm brister på samtliga punkter.

Hur kunde det bli så här illa i regionen?

– Den här pandemin har skapat en unik situation som ingen var förberedd på i våras. Jag tycker det är viktigt att framhålla att det utförts mycket god vård vid många särskilda boenden för äldre under pandemin, skriver chefläkare Johan Bratt i ett mejl till SVT.

Fel ska följas upp

Bratt påpekar att Ivos kritik främst berör om gällande regelverk följts och fel som har gjorts ska följas upp med Ivo.

– Kritiken är viktig och allvarlig. Varje avvikelse måste tas på stort allvar och följas upp.

Telefonbedömning

Många av de som fått en läkarbedömning har fått en sådan på distans, inte sällan via telefon mellan läkare och personal på boendet. Andelen som fått en fysisk bedömning är mycket låg, enligt Ivo, sett till hela landet.

Hur ser du på att patienter inte fått träffa läkare?

– Nu ska vi först och främst komma ihåg att under perioden januari-juli hade våra läkarorganisationer dubbelt så många fysiska besök som digitala. För varje enskild patient och beslut om vård och behandling är det den ansvariga läkaren som försäkrar sig om att hon eller han har fullgott medicinskt underlag för det beslut som ska fattas, skriver Johan Bratt.

– Så allt handlar om vilka medicinska beslut som ska fattas och vilket underlag som krävs för att fatta dem. Det går inte att svara på frågan om det alltid är rätt eller alltid är fel utan måste bedömas individuellt.

Vad är ert ansvar för att dödssiffrorna är så höga på äldreboenden i länet?

– Ivo:s granskning omfattar inte om patienterna borde ha fått någon annan vård och behandling än vad de fick.

– Det krävs en djupare analys för att förstå hur stora dödstalen är. Frågan är hur många som avlidit MED covid-19 och hur många som avlidit AV covid-19. Så det är svårt att svara på din fråga.

Politisk ilska

Oppositionen i Region Stockholm är mycket kritiska till hur vården av äldre skötts under pandemin.

– Det här oerhört allvarlig kritik från Ivo som visar att Region Stockholm inte förmått att hantera den här pandemin. Allvarligt sjuka äldre har fått ta konsekvenserna och det är oacceptabelt, säger Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson för partiet i Region Stockholm.

Socialdemokraterna säger att det är ”minst sagt ett underbetyg”.

– Sveriges äldre förtjänar så mycket bättre. Det är en oerhört viktig granskning som visar på stora brister inom de särskilda boenden för äldre som Ivo har tittat på. Alla regioner har kritiserats, men Stockholm har pekats ut på samtliga punkte, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Stockholm
Mer Nyheter