• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Det är viktigt att alla inom äldreomsorgen är vaccinerade säger Stockholms stads äldreborgarråd, även de som extrajobbar med sociala insatser. Bilderna är tagna före pandemin. Foto: Ung omsorg

Inga krav på vaccinering för extrajobbande ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Senaste tiden har debatten varit högljudd när det gäller ovaccinerad personal inom äldreomsorgen. Företaget Ung omsorg anställer unga som ordnar aktiviteter och håller äldre sällskap som ett extrajobb, och de uppmanar alla sina anställda att vaccinera sig, men de som uppger att de är ovaccinerade kan fortfarande träffa de äldre. Hör mer i videon ovan, bilderna från verksamheterna är tagna före pandemin.

I Stockholms stad har man beslutat att omplacera de som berättat att de inte vaccinerat sig. Men det är frivilligt att uppge om man är vaccinerad och det är inte heller tillåtet att registrera vilka som är vaccinerade och inte. De som uppger att de är ovaccinerade får nya arbetsuppgifter så som städning, matlagning och varuinköp.

Inga konsekvenser för unga ovaccinerade

Ung omsorg, ett företag som anställer unga som har som extrajobb att umgås med äldre på äldreboende, har däremot inget krav på att man ska vara vaccinerad. Uppger man att man låtit bli att ta någon spruta får det alltså inga konsekvenser.

Sedan augusti har ungdomar över 15 år fått vaccinera sig mot covid-19. Tisdagen 19 oktober hade 63,8 procent av ungdomar 16-17 år i Stockholms län fått en första dos, 41,4 procent var färdigvaccinerade. Sedan september vaccinerar man även 12-15-åringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.