Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Erik Slottner (KD) berätta hur de kan veta att stadens äldreboenden nu är smittfria. Foto: TT/SVT

Äldreborgarrådet: ”Stockholms äldreboenden smittfria”

Uppdaterad
Publicerad

Äldreförvaltningen i Stockholms stad meddelade under onsdagen att stadens nästan 100 äldreboenden nu ska vara helt smittfria från covid-19.
– Det här är något vi har kämpat för en hel vår, en hel sommar och nu är vi där, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).

I april fanns coronasmittan på nästan var tredje äldreboende i Stockholms stad, vilket på vissa boenden innebar en fördubblad överdödlighet. Nu meddelar äldreborgarrådet att inget av stadens vård- och omsorgsboenden eller servicehus har något konstaterat fall av covid-19.

Enligt Erik Slottner (KD) har man i dag har tillräckligt bra rutiner för att hålla smittan borta.

– Med de rutiner och arbetssätt vi nu har och med allt det arbete vi lagt ner under våren och sommaren så menar jag att risken för detta är relativt liten. Vi ser också att smittspridningen har minskat i Sverige och inte minst i Stockholm, säger han.

SVT avslöjade kraftig ökning av dödsfall

I april rapporterades närmare 800 dödsfall in till Svenska palliativregistret från särskilda boenden i Stockholms län. En ökning med 190 procent jämfört med april 2019. Det kunde SVT avslöja i början av juni.

Och trots att Erik Slottner tror att risken för en ny smittspridning på boendena är liten menar han att jobbet mot covid-19 på stadens äldreboenden måste fortsätta.

– Jag tror att oron alltid ska finnas där, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet