På bilderna syns algblomningen i skärgården i mitten av juli. Foto: Stefan Bokström/SVT

Omfattande algblomning i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit mycket moln på satellitbilderna och läget över algblomningen har varit svårt att uppskatta enligt Länsstyrelsen i Stockholm. De senaste dagarna har dock flera rapporter kommit in angående ytansamlingar i Stockholms skärgård, från Ålands hav ner till Nynäshamn.

De senaste dagarna har flera rapporter kommit in angående ytansamlingar i Stockholms skärgård.

– Rapporterna har ökat rejält i omfattning under helgen och det handlar om observationer från hela Stockholms skärgård, från Ålands hav ner till Nynäshamn, säger Maya Miltell som ansvarar för informationscentralen på Länsstyrelsen.

Algblomning

Algerna blommar framför allt mellan juli och september när vattnet är som varmast. Vattenytan täcks av en blågrön, grön eller gulgrön hinna när algerna blommar. Vattnet kan också bli grumligt av små, tunna trådar eller små gryn som liknar barr.

– I år har ju blomningen kommit igång senare jämfört med förra årets varma sommar men nu när vindarna avtagit och temperaturen stigit så flyter algerna upp till ytan. Halterna av cyanobakterier är ju desamma oavsett var i vattnet de finns men när de lägger sig på vattenytan så blir det ju väldigt tydligt, säger Maya Miltell.

Nedan: Länsstyrelsernas karta med algrapporter:

Här kan du se, eller själv rapportera in, var det är algblomning.

Om man badar i vatten som har blommande alger kan man få algförgiftning vilket kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående. Får man i sig stora mängder kan man även få feber och bli svag i musklerna. Barn som leker vid strandkanten och får kallsupar är ofta mest utsatta.

Besvären brukar komma några timmar efter att man badat eller fått i sig vatten med blommande alger.

Råd vid algblomning

• Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara.

• En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna.

• Har du ändå badat i algbemängt vatten skölj noga av kroppen och tvätta sedan med tvål och vatten. Vid ögonirritation skölj ögonen med rinnande vatten.

• Har du svalt större mängder algbemängt vatten (mer än några kallsupar) och har symtom för algförgiftning bör sjukhus kontaktas.

• Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning.

• Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.

• Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.