Alla var inte välkomna på Eurovisionsfesten i Kungsträdgården. Foto: Privat/SVT

Alla är inte välkomna på Eurovisionfest

Uppdaterad
Publicerad

I Kungsträdgården bjuder Stockholms stad på Eurovisionfest med mottot ”Come together”. Det ska erbjuda en festplats för alla men när föreningen för hemlösa EU-migranter HEM tar med sig några EU-migranter till festområdet blir det stopp.

I Kungsträdgården är det Eurovisionfest för alla. Stockholms stad har satsat 95 miljoner kronor och mottot är ”Come together”. Men när föreningen för hemlösa EU-migranter HEM kom till festplatsen med sina vänner var tonen en annan.

I ett filmklipp som SVT Nyheter Stockholm har tagit del av syns det hur en ordningsvakt ber några personer lämna området. Man hör hur vakten förklarar att polisen är på väg och att de måste lämna området omedelbart.

Inte välkommen om burkar plockas

En av männen på filmen är Hans Caldaras från nätverket för utsatta EU-medborgare.

– Man la fram en lapp mitt i ansiktet på oss, säger Hans Caldaras.

Ordningsvakten på filmen påstår att en av männen i umgänget har varit inne på området tidigare och plockat burkar. Något som enligt lappen, som Hans Caldaras fick tilldelad till sig, inte är tillåtet.

– Okej om han har gjort det tidigare, men vid det här tillfället skulle han inte göra det, säger Hans Caldaras.

Hans Caldaras berättar för SVT Nyheter Stockholms reporter att de tidigare hade hört att romer blivit avvisade från området och nu skulle göra ett test.

Papperslappen med regler

På papperslappen som ordningsvakten visade står att det inte är tillåtet att samla burkar, tigga eller vara utklädd till Musse Pigg och att ”Ni” bör hålla er utanför området för att slippa samröre med polis. Texten är skriven på rumänska och svenska och saknar avsändare.

– Lappen verkar väldigt konstigt utformad. För det första så står det inte över huvud taget vem som har utformat den, säger Hans Caldaras.

Stockholms stad i samarbete med polisen

Men enligt Stockholms stad var lappen ett försök att förmedla riktlinjerna för besökarna.

– Det är en skriftlig information i ett försök att vara tydlig i att kommunicera de förhållningsregler som vi har satt upp tillsammans med polisen för att vi ska kunna ha ett trevligt arrangemang, säger Jesper Ackinger, projektchef för Eurovision Song Contest Stockholms stad.

Men lappen ska enligt Jepser Ackinger ha tagits bort och man ska komma på ett annat sätt att informera om riktlinjerna inom området.

– Den inofficiella lappen kommer att försvinna.

Finansborgarrådet: ”Våra arrangemang ska vara öppna för alla”

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) skriver i en kommentar bland annat att om det är så att personer blivit nekade eller avvisade från området utan anledning så är det oacceptabelt.

”Våra arrangemang ska vara öppna för alla, men det innebär också att alla måste följa de regler som finns för området. Är det så att någon blivit felaktigt avvisad så är det inte acceptabelt och det ska inte förekomma. All personal som arbetar med evenemanget ska göra det i linje med stadens värderingar.”

Så här står det på informationsbladet:

Hej! Eftersom det här är ett evenemangsområde är det inte tillåtet att tigga, plocka burkar eller vara utklädd till Musse Pigg. Ni bör hålla er utanför evenemangsområdet för att slippa samröre med polis och säkerhetspersonal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2016

Mer i ämnet