Stockholms patienter behöver snart inte längre begära ut sina journaler per post.

Alla stockholmare ska få patientjournal på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Under 2016 ska samtliga Stockholms läns landstings patienter få tillgång till sina journaler på nätet. Målet är ett gemensamt system för hela Sverige.

– Vården måste vara transparent och öppen för patienten. Tillgång till sin journal är en väldigt viktig del i det, säger innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L).

Målet är att alla landsting på sikt ska vara anslutna till samma journalsystem på internet, så att patienten kan se alla sina journaler på samma ställe.

Daniel Forslund menar att säkerheten inte minskar för att journalerna kommer ligga på internet.

– Idag måste du begära ut din journal per post och då kan ju brevet försvinna på vägen. När vi har journalerna digitalt har vi bättre kontroll på dem, säger han.

Läkare kritiska

Patientjournaler på nätet är en omstridd fråga. I Uppsala var man först ut med nätjournaler för drygt tre år sen och där har kritiken varit hård, bland annat mot att patienter kunnat läsa tunga sjukdomsdiagnoser online – innan de pratat med sin läkare.

Här i Stockholm tycker läkarföreningen att läkarna måste få en viss tid på sig att kommentera provsvar och kontakta patienten, innan journalen kommer ut på nätet.

– Det stora problemet är att patienter kan få sina provsvar utan att förstå vidden av det, om det är farligt eller ofarligt, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

Patienter ska inte behöva oroa sig

Johan Styrud säger också att läkare använder journalen som arbetsverktyg och kan skriva ner potentiella sjukdomar som man vill testa för.

– Man kanske utreder en patient för cancer och det visar sig att patienten inte har det, då ska inte patienten behöva oroa sig i onödan, säger han.

Har ni fått gehör för detta hos landstinget?

– Nej, det tycker jag inte. Vi behöver ett visst fönster för att kunna bearbeta provsvaren innan patienten får ta del av dem, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

Patienten får välja

Landstingsråd Daniel Forslund (L) menar istället att patienten själv ska kunna välja om denne vill ta del av allt som skrivs i journalen, eller om man vill slippa att få känslig information online.

– Tanken är att osignerade uppgifter ska finnas tillgängliga för patienten om man verkligen vill det, säger Daniel Forslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.