Se bostadsborgarrådets entusiasm när målet sattes i höstas och hör när stadsbyggnadsborgarrådet nu kommenterar den halverade prognosen för i år. Foto: TT/ Stockholms stad, Emilia Öije Bergqvist

Grönblått mål spricker – 5 000 färre bostäder i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet i Stockholm bromsar kraftigt in. Den grönblåa koalitionen i Stockholms mål om 10 000 nya bostäder per år ser i år inte ut att uppnås. Istället halveras prognosen till 5 100 nya bostäder.

När exploateringsnämnden nästa vecka sammanträder kommer dystra siffror att presenteras. Prognosen för nystartade bostadsbyggen i Stockholm under 2019 skrivs ner till hälften – 5 100 påbörjade bostäder för år 2019.

– Utav de lägenheter som man nu skulle kunna starta är väldigt många osålda. Därför kommer projekten inte igång, säger stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M).

Enligt honom är det bland annat amorteringskraven som gör det svårt för hela bomarknaden att växa.

– Det staden och majoriteten kan påverka i byggprocessen är antalet bostäder som vi markanvisar och planlägger i detaljplaner. Prognosen är att vi kommer nå våra mycket högt ställda mål om 10 000 planlagda/markanvisade bostäder. Man måste ta bort amorteringskravet och ändra ränterestriktiviteten i detta, för som det är nu står det stilla och det är inte bra för bostadsmarknaden, säger stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M).

Prognosen för antalet påbörjade bostäder i år har skrivits ner till 5100, enligt exploateringsnämndens tertialrapport (tertial 1) 2019. Foto: Bild från exploateringsnämndens tertialrapport (tertial 1) 2019

Nekar till brutet vallöfte

Efter maktskiftet i Stockholms stad hösten 2018 lät det annorlunda. Inför sin nya roll som bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm var Dennis Wedin (M) entusiastisk inför att byggandet skulle ligga på 10 000 nybyggnationer per år. Hör honom i videon ovan.

SVT: Bryter ni inte ett uttalat vallöfte från Moderaterna nu som väljare räknar med att ni ska leva upp till, 10 000 bostäder per år?

– Nej, vi bryter inga vallöften. Utan det här är marknadsförutsättningarna som förändras i och med att vi gör det vi kan när vi når alla målen för antalet detaljplaner och markanvisningar. Men vi kan inte påverka försäljningar av bostadsrätter, säger Joakim Larsson.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

”Majoriteten kommer inte överens”

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) håller inte med Joakim Larsson om att det är förändrade marknadsförutsättningar som är orsaken till att den grönblåa koalitionen nu skriver ner prognosen från 10 000 påbörjade bostäder till drygt 5 000 i år.

– Det handlar om att majoriteten inte klarar av att komma överens och därmed stoppas byggandet. Hittills har de stoppat femtusen bostäder eftersom de är oeniga (en oredovisad siffra som inte har presenterats offentligt, uppger Joakim Larssons pressekreterare Edward Tovi). Och nu skriver de dessutom ner prognosen för nystartade byggen med femtusen bostäder. Deras prioritering är tydlig, det är viktigare att hålla alla partier i majoriteten på gott humör än att bygga, säger Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.