Allt färre marockanska gatubarn i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan kom larm om att ensamkommande marockanska gatubarn börjat söka sig till Sverige i allt större antal. Många sov utomhus, var ofta drogpåverkade och utförde grova brott. Men ett nytt samarbete med Marocko och ett mer effektivt samarbete mellan gränspolisen och sociala myndigheter verkar ha stoppat utvecklingen. Och idag finns betydligt färre barn på Stockholms gator.

Antalet unga från Marocko som söker asyl i Sverige minskar, det visar Migrationsverkets statistik. De senaste sju åren har totalt 1800 ensamkommande från Marocko sökt asyl i Sverige. Men i år har hittills bara 55 personer sökt asyl, det är 20 procent färre än under samma period ifjol.

90 procent av de ensamkommande äldre än de uppger

En anledning till minskningen tros vara ett nytt avtal mellan Sverige och Marocko som gör det möjligt för gränspolisen att matcha ensamkommandes fingeravtryck mot Marockos databaser. Och samarbetet har gett resultat.

– När vi hittar deras identitet lämnar de landet och flyttar vidare till andra städer i Europa som tex Barcelona eller Paris. De vill inte att polisen känner till vilka de är eftersom då kan de straffas och bli utvisade till Marocko, säger Christian Frödén, gruppchef på gränspolisen i Stockholm.

Varken polisen eller Socialstyrelsen har någon exakt siffra på hur många ensamkommande marockaner som just nu befinner sig i Sverige, eftersom många tar sig in i landet illegalt. Testerna av fingeravtryck visar dock att bara tio procent av de som kontrolleras är yngre än 18 år. Resten är äldre än de uppgett.

– Det är färre som kommer till Stockholm samtidigt vet vi att antalet kan öka under sommarmånaderna, säger han.

Polis och sociala myndigheter samarbetar – barnen omhändertas oftare

Sociala myndigheter och polis har skapat nya nätverk och jobbar mer uppsökande bland de marockanska ensamkommande som hamnar i riskmiljöer där det begås mycket brott.

Många av barnen, som bevisligen är under 18 år och som tidigare bott på gatan, placerats nu i familjehem eller i andra boenden.

– Ibland är vi tvungna att använda tvångsvård för att bromsa upp en destruktiv livsstil, säger Christian Frödén.

Så många ensamkommande från Marocko har sökt asyl i Sverige:

2015: 403 stycken

2016: 144 stycken

2017: 235 stycken

2018: 126 stycken

2019:   55 stycken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.