”Banden till kyrkan starkare på landet” Foto: TT

Allt färre stockholmare vill ha kyrklig begravning

Publicerad

I takt med att Svenska kyrkan tappar medlemmar så minskar också andelen kyrkliga begravningar. Av de länsbor som avled förra året begravdes 65 procent i Svenska Kyrkan. Det är lägst andel i hela landet.

Vid sekelskiftet begravdes nära 88 procent av alla avlidna inom Svenska kyrkan, i fjol var motsvarande siffra nära 73 procent. Det visar kyrkans egen statistik som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt.

– Att vi fått ett större inslag av andra religioner bland invånarna i landet ger också ett direkt avtryck, säger Andreas Sandberg, forskare på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren.

Men statistiken varierar kraftigt inom Stockholms län. På Lidingö begravdes 79 procent av de avlidna i Svenska kyrkan. Lägst var andelen i Södertälje, Botkyrka, Vaxholm och Sundbyberg, med drygt 55 procent.

Kyrkan starkare på landsbygden

Klart lägst andel kyrkliga begravningar genomförs i vissa invandrartäta stadsdelar i storstadsområdena, som Angered i Göteborg och Spånga-Kista i Stockholm.

– Här är också andelen medlemmar i Svenska kyrkan relativt låg. Läget är ett helt annat i många glesbygdskommuner där de flesta människor är födda i Sverige. Förankringen till kyrkan är också av tradition starkare på landsbygden, säger Andreas Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.