Lisa Hagberg, enhetschef på Region Stockholm, tror att ökningen beror på att många äldre fått en förändrad livsstil under coronapandemin. Foto: Claudio Bresciani/TT/Oskar Brusén/SVT

Allt fler äldre loggar in på 1177 under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har allt fler äldre tagit del av 1177 Vårdguidens digitala tjänster. Årets sex första månader visar en ökning på nära 90 procent bland de allra äldsta.

– Äldre har haft en utmaning i att inte leva på samma sätt som vanligt, säger Lisa Hagberg, enhetschef på Region Stockholm på enheten för IT och digitalisering.

Ökningen är tydligast i åldersspannet 60-99 år, där man i olika åldersgrupper ser en ökning på mellan 50 till 88 procent jämfört med samma period 2019.

Men man har även sett att en och annan 100-åring har satt sig vid datorn och loggat in på 1177.

– Det är jätteroligt att se att fler än 300 personer över 100 år har använt våra tjänster, säger Lisa Hagberg.

Ser utvecklingspotential

De flesta besöken från äldre handlade om att förnya recept, följt av att boka läkartider och hitta information om covid-19. Men trots ökningen är man medveten om att långt ifrån alla har hängt med i digitaliseringen.

– Vi ska analysera den här utvecklingen och se hur vi kan ta till vara på den och förbättra våra tjänster ytterligare, säger Lisa Hagberg.

Ökningen av äldre som loggade in på 1177 Vårdguiden under årets första halva

Den procentuella ökningen av antalet besök i olika åldersgrupper från 2019 till 2020:

• 60-69 år: + 50 procent

• 70-79 år: + 54 procent

• 80-89 år: + 62 procent

• 90-99 år: + 88 procent

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.