Besöken till närakutmottagningar i länet har ökat med 40 procent. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Allt fler besök på länets närakuter

Publicerad

Tanken med närakuter är att de ska avlasta akutsjukhusen och komma invånarna närmare. Sedan 2017 finns nio närakuter och snart får även Sollentuna en egen närakut. Nya siffror från Region Stockholm visar att allt fler söker upp närakuter och husläkarmottagningar.

Första närakuten, Haga i Solna,  öppnade i juni 2017. Idag finns det nio närakuter som erbjuder vård lokalt med både röntgen och provtagning.

Ett steg närmare för patienter att få vård snabbt och effektivt menar Region Stockholm. Och samtidigt vill man frigöra platser på akutsjukhusen så att patienter med allvarligare skador kan få rätta resurser snabbare.

Och besöken på regionens närakuter och husläkarjourer har ökat med 40 procent. Samtidigt har besöken på regionens akutmottagningar minskat med 16 procent sedan i fjol. Även antalet geriatrikplatser och den avancerade sjukvården i hemmet (ASIH) har ökat. 

– Vi har medvetet velat styra patienter som har skador som kräver lite mer än vad vårdcentralerna klarar av, till närakuterna. Så anledningen till att det är så mycket handleds- och fotskador är för att det är skador går effektivt att lösa på närakuterna, säger Elda Sparrelid, chefläkare på Region Stockholm.

De vanligaste orsakerna till att patienter söker vård på närakuten är just för skador på hand- och fotleder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer