Foto: SVT/TT

Allt fler coronapatienter i behov av intensivvård

Uppdaterad
Publicerad

Andelen coronasmittade som får intensivvård på sjukhusen blir allt fler. Planerade operationer ställs in och förberedelser pågår för fullt för att ta emot allt fler virusdrabbade.

– Vi har frigjort vårdplatser, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

– Stockholm har nu börjat ta höjd för att vi kanske får en enorm pandemi, säger Johan Styrud som förutom sin tjänst på Danderyds sjukhus är ordförande i Stockholms läkarförening.

En stor del av sjukhusens resurser fokuseras på att kunna hantera den ökade mängd smittade patienter som väntas närmaste dagarna och veckorna. Operationer som inte är akuta har ställts in, patienter har skickats hem.

Coronapandemin

Fler i behov av intensivvård

Samtidigt ökar antalet patienter som är i behov av intensivvård. Under onsdag kväll var antalet coronasmittade patienter som hittills fått intensivvård över 30, enligt svenska intensivvårdsregistret.

Något som alltså väntas öka när smittspridningen sker i allt snabbare takt. Senaste veckorna har det debatterats om landets 523 intensivvårdsplatser verkligen kommer att räcka. Stockholm har cirka 90 platser som kan ökas till 180.

– Om vi får en jättestor våg av lungsjuka människor i samband med det här så kommer Stockholm att få det väldigt tufft, säger Johan Styrud.

Från flera håll i landet kommer också tydliga signaler på att de största behoven är mer skyddsutrustning, personal och sängplatser. Det visar en rundringning som SVT Nyheter gjort till 17 av landets vårdförbund.

Tillverkar egen skyddsutrustning

För att lösa materialbristen har flera lokala initiativ tagits.

På vårdcentralen i Orsa tillverkas hemmagjorda ansiktsskydd och i Sörmland har regionens personal gjort tusen visir om dagen av gamla overhead-ark.

Vad som väntar, är svårt att säga.

– Jag tror att de kommande veckorna kommer att bli väldigt arbetssamma, säger Johan Styrud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet