Foto: Anticimex/Lennart Falk

Allt fler råttor i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Råttproblemen i Stockholm ser inte ut att avta. Mellan 2016 och 2017 ökade Anticimex antalet saneringar med 10 procent.

– Råttor och människor trivs på samma platser och gillar samma sorts mat, säger skadedjursexperten Håkan Kjellberg.

I Stockholms län genomförde Anticimex 12 204 saneringar av råttor under 2017, en ökning med 10 procent jämfört med 2016 visar statistik från Anticimex. Men ökningen av saneringar är samtidigt också en indikator på att antalet råttor ökar i länet, och orsaken till det är människan själv.

– Råttorna ökar i länet på grund av den goda tillgången på föda, som också har en direkt koppling till antalet människor på en viss yta. Stockholm är en storstad, och ju mer folk, ju mer avfall, desto mer föda till råttorna, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Råttplågan i Järva

Var i länet ökar råttorna?

– I Stockholm, i Södertälje, ja i hela länet. Stockholms län är väldigt expansivt. Vi bryter ny mark, bygger nya bostäder, vi har mycket infrastrukturprojekt som rör om i grytan, både nere i marken och ovan jord. Det gör att råttor som levt i skymundan plötsligt rör på sig och tar sig till nya områden, säger skadedjursexperten.

”Kommer aldrig bli helt råttfria”

Hur stoppar man ökningen av råttor?

– För att sanera råttor i en storstad måste alla agera tillsammans. Alla ifrån de som hanterar avfall, nere i avlopp, i parker, fastighetsägare, kommuner, bostadsrättsföreningar, saneringsbolag, miljö/hälsa, måste agera ihop och lång sikt, och inte se det som en quickfix, säger Håkan Kjellberg.

Vad är ett realistiskt mål i skadedjursbekämpningen?

– Vi kommer aldrig blir helt råttfria, men vi kan komma ner till en nivå där vi tycker att det är acceptabelt, säger Håkan Kjellberg.

Fler råttor i Sverige

I hela landet genomförde Anticimex 56 030 saneringar under 2017, vilket är en ökning med 9,8 procent jämfört med 2016. De senaste fem åren har antalet saneringar ökat med 48 procent i Sverige. År 2012 genomfördes 37 963 råttsaneringar i landet.

Så undviker du råttor

-  Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

-  Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

-  Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

-  Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

-  Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där antalet råttor ökar.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttplågan i Järva

Mer i ämnet