Foto: TT

Allt fler Stockholmsskolor hotas med vite

Publicerad

Brister på skolor kan ge höga bötesbelopp. Antalet vitesföreläggande från Skolinspektionen har ökat från ett tjugotal år 2013 till drygt 100 under 2016, det skriver Dagens Samhälle.

Otillräckligt stöd till elever med särskilda behov och brister i trygghet och studiero, det är dem vanligaste orsakerna till att en skola får ett vitesföreläggande. Men det kan också handla om allvarligare händelser som kränkande behandling, det skriver Dagens Samhälle.

Hittills i år har nästan 100 skolor i landet hotats med vite. Det högsta vite myndigheten har beslutat om är 5 miljoner kronor och riktades mot Hammarbyskolan i Stockholm under 2016. Men att det går så långt att skolhuvudmän betalar vite är dock sällsynt, ofta rättas bristerna till i tid.

– Tanken med viten är egentligen inte att de ska utdömas. Tanken är att de ska vara ett påtryckningsmedel, säger Gunnar Persson, chef för Skolinspektionens enhet för ekonomisk granskning, till Dagens Samhälle.

Kommer med flest föreläggande i Stockholms län

Visa

Antal viteshot mellan 2011-2017

Stockholms stad: 33 (varav 28 fristående)

Botkyrka: 9 (varav 2 fristående)

Södertälje: 6

Källa: Skolinspektionen/Dagens Samhälle

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer