Över 20 är inskrivna, men bara fem personer har faktiskt lyckats hoppa av de senaste fyra åren. Se socialborgarrådet Jan Jönsson (L) kommentera utvecklingen i klippet. Foto: Moa Ferm/SVT

Allt fler tar hjälp av staden för att lämna kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga kriminella har tagit hjälp av Stockholms stads avhopparprogram under årets första halva. Idag klubbar socialnämnden en utökning av stadens avhopparverksamhet där åldersgränsen sänks och lokalpolisen involveras.

I juni var 22 personer inskrivna i stadens avhopparprogram. Tio av dem kommer från kriminella grupperingar aktiva i Järvaområdet. Det är en stor ökning jämfört med starten 2016.

Hittills har få som varit inskrivna i avhopparverksamheten sedan den startade faktiskt lyckats lämna sitt kriminella liv. På fyra år har bara fem personer avslutat enligt plan, vilket betyder att de inte längre varit misstänkta för brott, skaffat eget boende och varit självförsörjande.

Men det hoppas socialborgarrådet förändras nu när avhopparprogrammet utökas.

Hör Jan Jönsson (L) i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.