Mango Castello Dahlström bor tillsammans med sin sambo och två katter – men kan när som helst tvingas flytta. Foto: Tim Ekendahl/SVT

Mango riskerar att tvingas flytta när som helst

Uppdaterad
Publicerad

Det råder bostadsbrist i 210 av landets 290 kommuner och det slår ofta hårt mot unga vuxna som ska ta sig ut på bostadsmarknaden. Mango Castello Dahlström flyttade till Stockholm för snart två år sedan men hyr sin lägenhet i andrahand och kan när som helst förlora sitt boende.

Enligt siffror från Hyresgästföreningen är det allt fler i åldern 20-27 år som bor hemma hos sina föräldrar. 1997 var andelen 15 procent och 2019 var den 27 procent.

Mango Castello Dahlström har engagerat sig i jagvillhabostad.nu där han är ordförande för lokalföreningen i Stockholm. Organisationen som beskriver sig som partipolitiskt obunden får ekonomiskt stöd från bland annat Riksbyggen och Hyresgästföreningen.

Hör Mango Castello Dahlström berätta om hur det är att försöka flytta hemifrån i bostadsbristens Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Mer i ämnet