Bostadsrättsföreningar säger nej till korttidsuthyrning. Foto: TT

Allt svårare att hyra ut sin lägenhet som semesterbostad

Uppdaterad
Publicerad

Många bostadsrättsföreningar i Stockholms län vill inte att medlemmar hyr ut bostaden under korta perioder. Störningar, nedskräpning och skadegörelse är några anledningar.

Internettjänsten Airbnb har blivit ett populärt sätt att hyra ut sitt rum eller lägenhet när man reser. Men allt fler av Stockholms bostadsrättsföreningar ställer sig negativa till att låta de boende hyra ut sin lägenhet via förmedlingar som Airbnb.

– Vi vet att det förekommer problem med nedskräpning, skadegörelse och störningar i samband med korttidsuthyrningar, säger Johan Flodin, ansvarig för bostadsrättsföreningsfrågor på Fastighetsägarna Stockholm i ett pressmeddelande.

Många hyr ut utan tillstånd

En undersökning som Fastighetsägarna i Stockholm har gjort visar att 85 procent av de tillfrågade bostadsrättsföreningarna är negativa till korttidsuthyrningar. Förra året svarade 68 procent att de var negativa till den typen av uthyrning. Samtidigt svarar 75 procent av de tillfrågade att uthyrningar har skett utan föreningens tillstånd.

– Det är också uppseendeväckande att så många av uthyrningarna sker utan föreningens tillstånd, vilket ytterligare kan spä på styrelsens negativa inställning till korttidsuthyrning, säger Johan Flodin.

Bara 16 procent av bostadsrättsföreningarna upplever att korttidsuthyrningar har fungerat bra, medan 40 procent menar att det har fungerat dåligt.

Av 2500 tillfrågade bostadsrättsföreningar i Stockholms län svarade 662 stycken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer