Älvsjögripna inte från Älvsjö

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av de sju unga män som greps i natt efter branden på polisstationen i Älvsjö kommer ifrån den stadsdelen.

Polisen försöker nu ta reda på hur många som åker runt mellan olika förorter för att ställa till bråk.

Sju män, 19 till 25 år gamla sitter anhållna efter att ha vandaliserat och  tänt på polisstationen i Älvsjö inatt. Nu kan ABC avslöja att ingen av dom anhållna kommer ifrån Älvsjö. Istället kommer de dels från andra stadsdelar runtom i Stockholm, men dels också från Linköping. En av de gripna är till och med från Danmark. Nu utreder polisen om det är kringresande huliganer som terroriserar Stockholm.

–Det är ju naturligtvis svårt att säga, men det är någonting som vi tittar på, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Stockholmsupplopp

ABC: Men kan det vara så att det är folk som vill bråka, och åker runt fastän man inte har någon anknytning till platsen?

–Ja vi har ju inga faktiska belägg för det, men vilka samband det kan finnas mellan olika händelser är ju någonting som vi självklart kontinuerligt kollar på, säger Byström.

Begärt förstärkning

Efter fem dagars upplopp tros oroligheterna kulminera i helgen. Dessutom spelas en högriskmatch i Allsvenskan mellan Djurgården och IFK Göteborg på söndag. Nu är polisen rädd att personalen ska bli utarbetad, och för att klara av den ansträngda situationen så har polisen i Stockholm begärt hjälp från hela landet, men framförallt – från Malmö.

–Den här personalen har den utbildningen som krävs, säger Lars Förstell, informationschef på Skånepolisen.

ABC: Har det någon betydelse att de haft erfarenheter från liknande situationer i exempelvis Rosengård?

–Erfarenheter är ju väldigt bra att ha med sig i olika sammanhang, så givetvis så har det betydelse.

Dom här sju greps efter oroligheterna i Älvsjö

*25-årig man från Linköping.

*19-årig man från Bandhagen.

*23-årig man från Farsta.

*19-årig man från Bandhagen.

*21-årig man från Bandhagen.

*21-årig man från Danmark.

*18-årig man från Hägersten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet