Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är många som har lidit av ätstörningar förut som upplever samma sak och som tycker det är skönt att jag pratar högt om det”, säger Amanda Lekland. Foto: Maja Flygt/SVT

Amanda Lekland följs av tusentals – vill prata öppet om ätstörningar och graviditet

Publicerad

Amanda Lekland har haft problem med ätstörningar som sedan triggades igång på nytt när hon blev gravid. På sitt Instagram-konto, med närmare hundratusen följare, delar hon med sig av sina erfarenheter när kroppen förändrades.

Amanda Lekland gick från att vara väldigt smal till att bli en influencer med fitnessfokus. Men nu konstaterar hon att inget av det var hälsosamt. I dag arbetar hon själv på en ätstörningsklinik i Huddinge.

Genom att dela med sig av sina erfarenheter, varva ”perfekta” instagrambilder med bilder på celluliter och bristningar hoppas hon kunna uppmuntra andra att berätta.

– I dag finns det nästan inget jag inte skulle våga visa upp. Jag vill skapa ett klimat på sociala medier som inte bidrar till ångest, säger hon.

Ny forskning pågår

I ett nytt forskningsprojekt ska man nu titta närmare på gravida med ätstörningar, något som har lyfts i flera nyhetsmedier den senaste tiden. I Dalarna och Uppsala söker man kvinnor som kan intervjuas för att sedan ta fram nya stödinstanser för gravida kvinnor med ätstörningsproblematik.

Enligt studien rapporteras uttalade ätstörningssymtom bland cirka fem procent av gravida kvinnor och cirka 13 procent av kvinnor under första halvåret efter förlossningen.

Hör Amanda Lekland berätta om sina erfarenheter och hur hon försöker hjälpa andra i videon ovan.

Vårdguiden om ätstörningar  Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar 

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS 

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år 

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer