• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

”Det är många som har lidit av ätstörningar förut som upplever samma sak och som tycker det är skönt att jag pratar högt om det”, säger Amanda Lekland. Foto: Maja Flygt/SVT

Amanda Lekland följs av tusentals – vill prata öppet om ätstörningar och graviditet

Uppdaterad
Publicerad

När influencern Amanda Lekland blev gravid triggades tidigare problem med ätstörningar igång på nytt. På sitt Instagram-konto, med närmare hundratusen följare, delar hon med sig av sina erfarenheter när kroppen förändrades.

Amanda Lekland gick från att vara väldigt smal till att bli en influencer med fitnessfokus – nu konstaterar hon att inget av det var helt hälsosamt. I dag arbetar hon själv på en ätstörningsklinik i Huddinge.

Genom att dela med sig av sina erfarenheter, varva ”perfekta” instagrambilder med bilder på celluliter och bristningar hoppas hon kunna uppmuntra andra att berätta.

– I dag finns det nästan inget jag inte skulle våga visa upp. Jag vill skapa ett klimat på sociala medier som inte bidrar till ångest, säger hon.

Ny forskning pågår

I ett nytt forskningsprojekt ska man nu titta närmare på gravida med ätstörningar, något som har lyfts i flera nyhetsmedier den senaste tiden. I Dalarna och Uppsala söker man kvinnor som kan intervjuas för att sedan ta fram nya stödinstanser för gravida kvinnor med ätstörningsproblematik.

Enligt studien rapporteras uttalade ätstörningssymtom bland cirka fem procent av gravida kvinnor och cirka 13 procent av kvinnor under första halvåret efter förlossningen.

Hör Amanda Lekland berätta om sina erfarenheter och hur hon försöker hjälpa andra i videon ovan.

Hit kan du vända dig angående ätstörningar

Vårdguiden om ätstörningar  Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar 

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS 

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år 

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.