Foto: SVT

Amatörer och tiggare intar scenen

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag har Folkoperan premiär för sin uppsättning av den klassiska operan Förklädd Gud, ett stycke som skrevs strax före andra världskriget. På scen står bland andra EU-migranter som vi oftast ser tigga på våra gator.

Det är en ganska ovanlig ensemble som tar plats på Folkoperans scen i uppsättningen av Förklädd gud. Det blir kända artister och skådespelare som Lill Lindfors, Björn Kjellman och Astrid Assefa, fyra amatörkörer, orkester, vokalensemble, film, dragspelsvirtuosen Lelo Nika och så åtta EU-migranter. Personer som vi är vana vid att se sitta och tigga utanför mataffärer eller tunnelbana.

– Anledningen till det är den här inledningsfrasen till Förklädd gud, ”Ej för de starka i världen, men för de svaga”, så vi funderade, vilka är de mest utsatta i Sverige idag och kom fram till att det måste vara EU-medborgarna på våra gator, berättar regissören Malin Stenberg, och fortsätter:

– Det var en grupp vars röster vi ville göra hörda.

Relevant för dagens Sverige

Dikten Förklädd gud skrevs strax innan andra världskriget bröt ut av Hjalmar Gullberg. Texten påverkades av hans oro inför det han sett i nazisternas Tyskland. Några år senare tonsattes dikten av Lars-Erik Larsson och har blivit en modern klassiker, med en text som är högrelevant i dagens Sverige enligt regissören.

–Dikten kretsar kring medmänsklighet och empati och diskuterar det på ett ljust vis. Och det är relevant idag när det är mörka tider i Sverige och världen, säger Malin Stenberg.

Ingen ville ha deras biljetter

På scen är åtta EU-migranter samtidigt, men fler är inblandade. Föreställningens kärna är filmade samtal med statisterna och andra EU-migranter. Föreställningen har också blivit uppmärksammade för en annorlunda marknadsföringskampanj. I januari försökte EU-migranterna skänka bort biljetter till Folkoperan till den som stannade och läste deras skylt.

– Det visade sig som vi trodde, att det inte var många som gjorde det. På en hel dag lyckades vi bara ge b

Malin Stenberg regissör Foto: SVT

ort två fribiljetter av 100, säger Malin Stenberg.

Folkoperan har samarbetat med föreningen Hem för att få tag i statister, och det var många som ville vara med. De utvalda är projektanställda och en av de medverkande är Zinica Ciuraro från Rumänien, och hon var mycket nöjd efter genrepet:

– Jag tycker att det är så bra, att det kom så många människor. Jag tycker bara... wow! Det väcker så mycket känslor, alla som ställer sig upp och applåderar och ropar ”bravo, bravo!”, säger en rörd Zinica Ciuraro.

”Glad, nervös och sömnlös”

Förutom EU-migranterna så medverkar också fyra amatörkörer från Botkyrka, Österåker, Södertälje och Vällingby. Regissören Malin Stenberg hade varken jobbat med opera eller amatörer förut eller gjort något liknande.

– Nej, aldrig. För mig var det verkligen överväldigande, säger hon.

Hur var det att jobba med opera?

– Fantastiskt, jag har fått sådan blodad tand och mersmak. Jag vill absolut jobba mer med det här, säger Malin Stenberg.

Hur känns det inför premiären?

– Jag är hemskt glad och nervös och sömnlös så klart, men jag ser jättemycket fram emot det här, säger Malin Stenberg och avslutar:

– Det är så oerhört berörande att få vara med om det här arbetet tillsammans med amatörkörerna, vokalensemblen, dirigent, Lelo Nika, så många medverkande. Det har verkligen varit ett mänskligt möte, precis det som Hjalmar Gullberg skrev om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.