Jenny Bolin fick en traumatisk förlossning när ambulansen aldrig kom. Foto: Privat/TT

Gravida Jenny fick vänta en timme på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Bolin var på väg att föda sitt andra barn i hemmiljö när barnet visade tecken på stress. Trots att Södertsjukhuset bara ligger tio minuter bort, så tog det en timme innan ambulansen kom.

Kvällen den 2 juli startar Jenny Bolins förlossning hemma i Aspudden. Hon har en planerad hemförlossning tillsammans med sin make och två barnmorskor. Värkarna förblir dock svaga och mekoniumfärgat fostervatten tyder på att barnet i magen är stressat. 

– Ett av kraven när man vill föda hemma är att det är nära till sjukhus. Vi bor i Aspudden och har ungefär tio minuter till Södersjukhuset. Så vi kände oss trygga med att ha sjukvården nära oss, berättar Jenny Bolin.

Barnmorskorna gör bedömningen att förlossningen måste avslutas på sjukhus eftersom barnet är stressat. Ambulans tillkallas, men tiden går utan att någon akutbil kommer. 

– Barnmorskorna ville skjutsa in mig eftersom de hade dålig erfarenhet av ambulansen. Men jag ville absolut åka ambulans eftersom jag kände mig orolig för barnet, berättar hon.

Tre telefonsamtal – men ingen ambulans kom

Tiden går utan att någon ambulans når Aspudden. När barnmorskorna ringer sjukhuset en andra gång får de information om att bilen befinner sig i Bredäng. Men det ska ta tre telefonsamtal innan det födande paret bestämmer sig för att själva ta sig till Södersjukhuset.  

– Jag står i porten med krystvärkar och vid det tredje telefonsamtalet får vi information om att en ny bil ska skickas. Då lägger barnmorskorna mig i bilen för att åka mot sjukhuset och förhoppningsvis möta upp ambulansen på vägen.

Jenny Bolin möter till slut upp ambulansen på en bensinmack. Då har det gått en timme sedan det första telefonsamtalet till Södersjukhuset. Det är stressad personal som tar emot henne.

– Sjukvårdaren som kör ambulansen frågar om min make hittar till Södersjukhuset. Han får sitta fram med föraren och läsa av GPS:en.

Hur upplever du händelsen, nu i efterhand? 

– Jag upplevde personalen otroligt stressade, det kan inte ha varit roligt för någon av oss. När jag tänker tillbaka på händelsen så känns det som en mardröm. Det känns inte på riktigt. 

Hade du kunnat ana att det skulle ta en timme att få en ambulans?

– Absolut inte, jag kände mig så trygg hemma, det är max fem, tio minuter in till förlossningen. Skulle jag fått göra om detta så hade jag lagt mig i bilen direkt. Men jag tänkte att ambulansen var ett säkrare alternativ, säger Jenny Bolin.

Har Lex Maria-anmält händelsen

30 minuter efter ankomst till sjukhuset så föddes Jenny Bolins dotter Hilma. Förlossning gick bra, men Jenny ville ändå att hennes barnmorskor skulle Lex Maria-anmäla händelsen.  

– Ju mer jag har funderat på det så känns det rätt att händelsen anmäldes. För allas skull, det var inte en bra situation för någon av oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer