”Ambulanserna räcker inte till”

Uppdaterad
Publicerad

Personalbristen inom vården slår hårt mot ambulanssjukvården i länet. Ambulanspersonalen tycker att beredskapen var allt för dålig under sommaren.

En efter en kör akutbilarna in på Danderyds sjukhus när SVT Nyheter Stockholm träffar ambulanssjuksköterskan Karl Söllvander. Enligt Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor så har landstinget i Stockholm dragit ner ambulanssjukvården med tio enheter under sommaren.

Enligt landstinget så förstärker man istället vården med andra resurser. Bland annat tillsätts en kuvöstransport och fem sjuktransporter för redan läkarbedömda patienter. Detta för att akutambulanserna ska få tid till de akuta uppdragen.

Stressig arbetsmiljö

Men flera av ambulanssjuksköterskorna som SVT Nyheter Stockholm pratar med vittnar om en stressig och underbemannad arbetsmiljö.

– Jag anser inte att landstinget har gjort en förstärkning. Det man har gjort är att man skurit ner antalet akutambulanser. Det man har gjort i gengäld är att sätta in sjuktransportenheter som kör patienter mellan olika vårdinrättningar. Men för gemene man som gör sig illa, blir sjuk i hemmet eller på en arbetsplats, för dem innebär det inte en förstärkning, säger ambulanssjuksköterskan Karl Söllvander.

Personal: Vi saknar resurser

– Man hinner inte med från ambulansens sida att hämta alla patienter och ta in dem. Om det händer en större olycka eller en större brand, då har vi inte resurser som klarar av den vardagliga driften i Stockholms län, säger Karl Söllvander.

Birgitta Rosengren, enhetschef för ambulansservice i Stockholms läns landsting, önskar att ambulansvården kunde vara fullbemannad under somrarna.

– Det finns en brist på vidareutbildade sjuksköterskor som gör att vi tyvärr inte kan ha full bemanning under sommaren. Men händer det en extraordinär händelse, då kallar vi in personal, då finns det resurser.

Hur går det till, var kommer då den personalen ifrån?

– Det är en arbetsgivarfråga, så jag kan inte gå in på det i detalj. Alla har skyldighet att tjänstgöra om det skulle hända något extraordinärt, säger Birgitta Rosengren.

Journaler skrivs på övertid

Förra veckan skickade landstinget ut ett internmejl till samtliga ambulanser i länet. I mejlet uppmanades personalen att omedelbart sluta skriva journaler på så kallade ”bomkörningar”, körningar där patienten inte vill medfölja till sjukhus. Det ska istället ske när arbetspasset är slut, på övertid.

– Det är absolut inget patientsäkert omhändertagande. Alla förskjutningar av att skriva en ordentlig journal gör att vi tappar data. Vilket i förlängningen kan leda till att väsentliga saker i patientsäkerheten eller patientens omhändertagande glöms bort, säger Karl Söllvander.

Enligt landstinget tar man till sig ambulanspersonalens kritik.

– Vi tar till oss det här inför kommande planeringar, säger Birgitta Rosengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.