Bertil Ericson / TT Foto: Bertil Ericson / TT

Ammoniak läckte ut på Stockholms universitet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten fick rycka ut idag till Stockholms universitet efter larm om ammoniakläckage på Stockholms universitet.

Enligt Räddningstjänsten är läckaget nu tätad och kylrummet är luftat.

Ammoniak är farlig gas för människor att andas in och kan orsaka förgiftning och frätskador. Under lördagseftermiddagen vid 15:45 fick räddningstjänsten rycka ut till Stockholms universitet för att täta läckaget, något som DN först rapporterade om.

Universitet var tomt på studenter och läckaget ska ha skett i en källare, vid Arrheniuslaboratoriet dock har läckaget inte direkt med laboratorieverksamheten att göra. Enligt Storstockholms brandförsvar är läckaget nu åtgärdat och det finns ingen fara för allmänheten. 

– Det är ett driftrum i en källare där någon form av vattenlösning ammoniak kom ut i rummet, ett sorts kylmedel. Vi gick in med skyddskläderna och tätat läckan och rummet luftades. Och nu är  vi klara på platsen, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl på Stockholms brandförsvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.