Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Amorteringskravet slår hårdast mot ettor”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt svårare att sälja ettor i Stockholms län. Det är en följd av det andra amorteringskravet som infördes i mars i år, menar analytiker på Hemnet.

Andelen misslyckade bostadsaffärer, det vill säga lägenheter som tagits bort från Hemnet utan att ha blivit sålda, har ökat de senaste åren. Och det är små lägenheter som sticker ut.

Hemnet menar att amorteringskravet är den största faktorn och amorteringseffekten syns också på ettorna inom Stockholms tullar. Preliminära siffror för 2018 visar att 24 procent av ettorna förblev osålda.

– Ettor köps ofta av ensamhushåll, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Större lägenheter har påverkats mindre

Andelen osålda treor ligger visserligen högre än ettorna (35 procent 2018). Men de större lägenheterna har samtidigt legat på ungefär samma nivå före som efter amorteringskravet. Men andelen misslyckade affärer för ettor i innerstan har nästan tredubblats sedan 2014.

Det tog i genomsnitt en vecka längre att sälja en bostad under 2018 jämfört 2017.

– Det är delvis att köparna och säljarna har svårt att mötas. Det leder till längre försäljningstider, men sen kan man fråga sig om det är positivt eller negativt. Det kan vara din livs största affär, då kan det vara bra att ha längre tid än två veckor på sig att fatta beslutet, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet
Foto: TT/SVT
Erik Holmberg är analytiker på Hemnet. Foto: SVT/Frida Claesson