Miljöpartiets Daniel Helldén vid fredagens en pressträf i samband med att Miljöpartiet säger ja till att styra Stockholms stad tillsammans med Alliansen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Svekdebatt att vänta – men hade MP något val?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det måste kännas något snopet för Socialdemokraterna och det avgående finansborgarrådet Karin Wanngård att få gå i opposition efter att man gått framåt i valet. Samtidigt som huvudmotståndaren Moderaterna tappat nästan var fjärde väljare i kommunvalet.

Hampus Rundberg

tf redaktionschef och ansvarig utgivare

Miljöpartiet inleder nu samarbete med Alliansen i Stockholms stad. Och i Stockholms läns landsting ser scenariot ut att upprepas. Att det skulle landa här har det viskats om ända sedan valresultatet stod klart. Dagen efter valet gick Karin Wanngård (S) ut och pekade finger åt Miljöpartiet och hävdade att MP redan börjat samtala med Alliansen. Något som dementerades av de som idag höll presskonferens om hur Stockholm ska styras de kommande fyra åren.

Trots att Miljöpartiet fått igenom en hel del politik (Nobelcenter hamnar inte på Blasieholmen, Östlig förbindelse läggs på is och barn till papperslösa får fortsatt bidrag) så är en svekdebatt att vänta – MP:s språkrör Gustav Fridolin medverkade under onsdagen i Aktuellt och var då tydlig gentemot Moderaterna på riksplanet.

– Vi kommer inte att stödja en moderat till att bli statsminister i Sverige, vi står helt enkelt politiskt för långt ifrån varandra, sa han då.

Ville inte ge någon makt till SD

Enligt en Novus-undersökning så räddades Miljöpartiet kvar i riksdagen tack vare stödröster från vänsterkanten – och då kan tilläggas att Stockholms kommun är den riksdagsvalkrets där MP fick flest röster. Om partiets högersväng påverkar väljarstödet får vi se först om fyra år. Om blockpolitiken finns kvar och hur det i så fall ser ut är visserligen något oklart idag.

Samtidigt – vad hade Miljöpartiet för val? Skulle de hålla sig kvar med de rödrosa så skulle de visserligen bli större än Alliansen men inte få majoritet, och då skulle SD bli vågmästare. Något de inte önskar. Å andra sidan är det precis så styret sett ut i Stockholms läns landsting de senaste fyra åren, och det har ju inte stört den styrande Alliansen där något nämnvärt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.